4 proverena načina za otklanjanje masnih mrlja sa kuhinjskih krpa

Zaboravite na danas već preskupe hemikalije za otklanjanje masnih mrlja sa kuhinjskih krpa jer se moćno sredstvo koje će vam u tome pomoći nalazi upravo u vašoj kuhinji! 

U kuhinji se brže od svega, prljaju kuhinjske krpe. Čak i ako ih mijenjate svaki dan, s vremenom, oprati ih, postaje sve teže. Deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu. Zato se mnoge domaćice pitaju, kako oprati kuhinjske krpe tako da vrate prvobitnu bjelinu.

Prije više decenija kada nisu postojale veš mašine, ni arsenal sredstava koji mi koristimo sada, kuhinjske krpe su blistale kod naših baka.  Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbjeljivanje, nego i na vremenom testirana domaća sredstva.

4 prirodna načina za uklanjanje mrlja.

So
Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kašika soli. Promješajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave, neka prenoće, a ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Posle ih operite na uobičajeni nacčin. Kao rezultat, krpe će biti  još čistije, nego posle otkuhavanja sa dodatkom izbjeljivača.

Soda
Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuhati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati posle poslednjeg pranja u veš mašini nakon iskuhavanja.

Deterdžent za sudove
Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za posuđe. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suve krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Sirće
Ako se na vašim krpama pojavila buđ, treba ih oprati na uobičajeni način, ali posle toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vreme krpe  ovom rastvoru.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...