Kako UV zračenje utiče na vid?

 

Naočare_Oči_Oftalmolog_Uv-Zračenje_Vid_Zdravlje_sunce

UV zračenje je nevidljivi deo sunčeve svetlosti koji može imati značajan uticaj na naše zdravlje, uključujući i naš vid. Dok sunce pruža mnoge korisne efekte, izlaganje prekomernim količinama UV zračenja može dovesti do ozbiljnih oštećenja oka i kapaka. Pročitajte kako UV zračenje utiče na vid, koja su najčešća oštećenja koja UV zračenje može izazvati na očima i kapcima, kao i kako zaštititi oči na najbolji mogući način.

 

Kako UV zračenje utiče na vid i najčešća oštećenja oka i kapaka od sunčevih zraka

Opekotine rožnjače: Prekomerna izloženost UV zračenju može uzrokovati opekotine rožnjače, što se naziva i fotokeratitis. Ovo stanje može dovesti do simptoma poput bolova u očima, crvenila, suzenja, osećaja peska u očima i privremenog gubitka vida. Opekotine rožnjače obično se javljaju nakon izlaganja jakom UV zračenju na plaži ili u visokim planinskim područjima.

 

Katarakta: Katarakta je stanje u kojem se prirodna sočiva oka zamute, što može uzrokovati zamagljen vid i smanjenu sposobnost vidljivosti. Dugotrajno izlaganje UV zračenju može povećati rizik od razvoja katarakte. Zaštita očiju od UV zračenja može pomoći u smanjenju ovog rizika.

 

Degeneracija makule: Makula je deo oka koji je odgovoran za centralni vid i oštrinu vida. Prekomerno izlaganje UV zračenju može povećati rizik od degeneracije makule, stanja koje može dovesti do postepenog gubitka centralnog vida. Ova degeneracija često se javlja kod starijih osoba, ali izlaganje UV zračenju može ubrzati proces.

 

Pterigijum: Pterigijum je rast tkiva na beloj površini oka koje se može javiti kao rezultat dugotrajnog izlaganja UV zračenju. Ovo tkivo može rasti preko rožnjače i uticati na vid. Pterigijum se obično manifestuje kao konveksna izraslina koja može izazvati iritaciju, crvenilo i zamagljen vid.

 

Pingvekula: Pingvekula je žuta ili bela izraslina koja se može pojaviti na beloj površini oka, posebno na unutrašnjoj strani kapaka. Izlaganje UV zračenju može doprineti nastanku pingvekule. Ovo stanje obično nije bolno ili štetno za vid, ali može biti estetski neprivlačno.

 

Kancer oka: UV zračenje takođe može povećati rizik od razvoja kancera oka, posebno kancera kože kapaka i konjunktive. Rano otkrivanje i lečenje su ključni za uspešno suočavanje s kancerom oka.

 

Kako zaštititi oči od UV zračenja

Nošenje sunčanih naočara: Odabir kvalitetnih sunčanih naočara sa 100% UV zaštitom može biti izuzetno važno za zaštitu očiju od štetnih efekata UV zračenja. Potražite naočare koje blokiraju i UVA i UVB zrake, kako biste osigurali potpunu zaštitu. Osim toga, naočare sa širokim okvirom ili sa bočnim zaštitama mogu smanjiti ulazak UV zraka sa strane.

 

Nošenje šešira i kačketa: Kako biste dodatno zaštitili oči od UV zračenja, preporučuje se nošenje šešira ili kačketa sa širokim obodom. Ova dodatna zaštita pomaže u sprečavanju direktnog izlaganja očiju sunčevom zračenju.

 

Izbor pravog vremena izlaganja: Kako biste smanjili rizik od oštećenja oka od UV zračenja, izbegavajte izlaganje sunčevim zracima u najintenzivnijim periodima dana, obično između 10 sati pre podne i 4 sata popodne. Ako planirate boravak na otvorenom tokom ovih perioda, budite sigurni da ste dobro zaštićeni sunčanim naočarima i šeširom.

 

Redovne posete oftalmologu: Redovne kontrole kod oftalmologa mogu pomoći u otkrivanju bilo kakvih promena ili oštećenja oka uzrokovanih UV zračenjem. Rano otkrivanje i lečenje problema sa vidom ključni su za održavanje dobrog zdravlja očiju.

 

UV zračenje je štetno i može imati negativne posledice na naš vid, uključujući opekotine rožnjače, kataraktu i degeneraciju makule. Međutim, pravilna zaštita očiju od UV zračenja može smanjiti rizik od ovih oštećenja. Nošenje sunčanih naočara sa 100% UV zaštitom, nošenje šešira i kačketa, izbegavanje izlaganja sunčevim zracima u najintenzivnijim periodima dana i redovne posete oftalmologu su neki od načina kako možemo zaštititi svoje oči od štetnih efekata UV zračenja. Važno je voditi računa o zdravlju naših očiju i preduzeti sve potrebne mere kako bismo očuvali dobar vid tokom celog života.

(zenskastrana)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...