U samo 60 sekundi poboljšajte vašu kožu

 

ljepota_koža_magazin_voda_umivanje_njega-kože

Što kad bismo vam rekli da je samo 60 sekundi vašeg vremena potrebno za primjetno poboljšanje vaše kože? Da, samo jedna minuta dovoljna je za postizanje čišćeg, sjajnijeg i hidratiziranijeg tena. To objašnjava Lena de Pons, farmaceutkinja, stručnjakinja za dermofarmaciju i promotorica beauty rutina na društvenim mrežama (@lenadepons), koja svojim klijentima u maloj ljekarni u Martinetu u La Cerdanyi, Léridi, preporučuje da ciljaju na 60 sekundi čišćenja lica. Svi smo upoznati s idejom četkanja zubi najmanje dvije minute — 30 sekundi za svaki kvadrant usta — ili češljanja kose između jedne i dvije minute, ovisno o duljini i volumenu; to su savjeti koji su jednostavni koliko su i učinkoviti (i što je najvažnije, besplatni). Kad je riječ o njezi lica, usta ili kose, vrijeme je izuzetno važno.

 

Kako funkcionira pravilo jedne minute?

De Pons objašnjava: Što je preparat za čišćenje jači deterdžent, to brže čisti. Zamislite sapun za pranje posuđa: čisti, odmašćuje i uklanja naslage gotovo u trenutku dok sapun prolazi kroz posuđe, emulgira uz pomoć spužve i ispere se vodom. To je zato što su u slučaju deterdženta za posuđe, tenzidi — sastojci koji kapsuliraju prljavštinu i odvlače je — vrlo snažni, zbog čega brzo djeluju. Ali znamo da na koži nije preporučljivo koristiti jake tenzide, već blage, kaže i nastavlja: Vraćajući se na primjer deterdženta za pranje posuđa: kakve su vam ruke nakon pranja posuđa? Suhe i zategnute. Jaki tenzidi uklanjaju svu prljavštinu i masnoću s kojom dođu u kontakt, čak i našu! Drugim riječima: na površini kože imamo hidrolipidni film, mješavinu vode i masti koju proizvodi naša koža i koja je održava hidratiziranom uz mnoge druge funkcije. Kada koristimo previše deterdžentne sapune, uklanjamo prljavštinu, da, ali i hidrolipidni film, ostavljajući kožu izloženom. Otuda osjećaj suhoće, zategnutosti i u nekim slučajevima ljuštenje i crvenilo, što su znakovi da koža traži pomoć.

 

Rješenje je koristiti blagi preparat za čišćenje lica, ali kako Pons kaže: čak i ruže imaju trnje. Koristeći blage preparate za čišćenje lica, nećemo ukloniti hidrolipidni film s kože, ali će trebati više vremena da uklonimo prljavštinu. Odatle i učinkovitost pravila jedne minute. Kada koristimo preparate prikladne za čišćenje lica, trebamo im dati vremena da temeljito očiste kožu. Možda nećete imati osjećaj potpune čistoće nakon što završite s čišćenjem jer ne dajete dovoljno vremena tenzidima da emulgiraju i odstrane svu prljavštinu s kože. Zato uvijek preporučujem ulaganje te jedne minute u temeljito masiranje i emulgiranje sapuna vodom prije ispiranja. Ponekad nije stvar u isprobavanju novih rutina ili kupnji skupih proizvoda, dovoljno je uložiti dovoljno vremena u pravilnu primjenu proizvoda koje već poznajemo.

 

60 sekundi za sebe (izvana i iznutra)

Posvećivanje 60 sekundi sebi i rutini za njegu kože može također pomoći našem mentalnom i emocionalnom blagostanju. Mnoge moje pacijentice iskombiniraju tih 60 sekundi čišćenja lica s drugim radnjama koje traju slično dugo; mindfulness vježb, Kegelove vježbe za jačanje zdjeličnog dna… Na kraju krajeva, povezivanje kozmetičke rutine s drugim radnjama koje nam nose dobrobit povećat će pridržavanje obiju aktivnosti, te nastavlja: Možda će vam minuta čišćenja lica na početku trajati kao cijela vječnost, ali shvatite to kao vrijeme sa samom sobom; trenutak pauze u sigurnom prostoru, vrijeme za razmišljanje, brigu o sebi…

 

Pravilno čišćenje

Sapun bez vode je šibica bez vatre. Da bi sapun dobro razvio svoj mehanizam, morate mu dodati puno vode, nikad nije previše! Zamislite kupku s mjehurićima: bez obzira koliko dodate vode, sapun će nastaviti stvarati mjehuriće. Zato uvijek preporučujem nanošenje preparata za čišćenje lica na vlažno lice i ruke, kaže Lena.

 

Proces je vrlo jednostavan: Stavite sapun na ruku koja je u obliku zdjelice, zatim dodajte više vode. Energično trljajte ruke kako biste stvorili pjenu koju ćete kružnim pokretima nanijeti na cijelo lice. Nastavite masirati proizvod tijekom tih 60 sekundi i ne bojte se dodati još više vode u smjesu ako je potrebno. Na kraju isperite obilnom količinom vode (uvijek mlake!) i osušite lice tapkanjem čistim ručnikom.

 

Što moramo imati na umu pri odabiru našeg preparata za čišćenje lica?

Da odgovara vašim ukusima, potrebama i ciljevima, ovisno o vašem tipu kože. Ako niste sigurni u svoje potrebe, moj savjet je da se odlučite za formule koje su namijenjene osjetljivoj koži: na kraju krajeva, sadrže samo ono što je nužno i potrebno za čišćenje kože dok je ujedno i smiruju, savjetuje farmaceutkinja.

(vogueadria)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...