5 antioksidansa koji usporavaju znakove starenja i smanjuju oštećenje stanica

  

ANTIOKSIDANSI_NJEGA-KOŽE_STARENJE_ljepota

Slobodni radikali često se spominju u negativnom kontekstu kada je njega kože u pitanju, a sastojci koji se bore protiv njih uvijek su rangirani prilično visoko na listama svakodnevnih rutina. Upravo su antioksidansi značajne molekule čije je djelovanje usmjereno protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

 

Osim u neutralizaciji slobodnih radikala, antioksidansi pomažu smanjiti upalne procese, pružaju zaštitu od crvenila, poboljšavaju teksturu kože i utječu na prevenciju znakova starenja. Uz sve navedeno, ove molekule važne su za obnovu kože jer potiču proizvodnju kolagena, proteina koji je ključan za elastičnost i čvrstoću kože.

 

Ovo je 5 najpopularnijih antioksidansa koje je korisno razmotriti prilikom kreiranja rutine njege kože.

 

1. Vitamin C

Ako se borite s hiperpigmentacijskim mrljama, sigurno ste već čuli za vitamin C. Riječ je o snažnom antioksidansu koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, posvjetljuje tamne mrlje, poboljšava proizvodnju kolagena i pruža zaštitu od UV oštećenja.

 

2. Vitamin E

Vitamin E hidratizira kožu, poboljšava njenu elastičnost i pruža zaštitu od slobodnih radikala. Također pomaže u zacjeljivanju ožiljaka i smanjenju upala, a nalazi se u kremama, uljima i serumima samostalno ili često u kombinaciji s drugim antioksidansima, kao što je vitamin C, kako bi se povećala njegova učinkovitost.

 

3. Vitamin A

Retinol ili vitamin A već je dugo na tronu sastojaka za njegu kože koji pomažu u smanjenju vidljivih znakova starenja. Ovaj sastojak poboljšava teksturu kože, smanjuje fine linije i bore i pospješuje obnavljanje stanica kože, a čak može pomoći u smanjenju akni.

 

4. Niacinamid

Niacinamid smanjuje crvenilo, poboljšava elastičnost kože, smanjuje hiperpigmentaciju i poboljšava barijernu funkciju kože. Nalazi se u serumima, kremama i tonerima, a pogodan je za sve tipove kože, uključujući čak i osjetljivu kožu.

 

5. Zeleni čaj

Bogat polifenolima, zeleni čaj ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, pomažući u smirivanju kože i zaštiti od oštećenja izazvanih UV zračenjem.

(sensa)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...