Otkrijte koja je najbolja prehrana za zdravlje štitnjače

 

HRANA_ZA-ŠTITNJAČU_ŠTITNJAČA_ŠTITNA-ŽLIJEZDA_ZDRAVLJE_HIPOTIREOZA

Niz je hranjivih tvari koje doprinose zdravlju štitne žlijezde, koja igra ključnu ulogu u regulaciji mnogih tjelesnih funkcija, uključujući metabolizam, rast i razvoj, rad srca i raspoloženje. Ne proizvodi li dovoljno hormona dolazi do simptoma poput umora i slabosti, dobivanja tjelesne težine, koža može postati suha ili oštećena, javljaju se i problemi s redovnim snom i probavom… a veće su vjerojatnosti razvijanja tih negativnih aspekata bez primjene određenih supstanci.

 

Prema navodu magazina Healthline, riječ je o jodu, cinku i selenu. Jod je esencijalni mineral potreban za stvaranje hormona štitnjače, a njegov nedostatak može izazvati hipotireozu, inače nakon dijabetesa najčešću endokrinološku bolest koja češće pogađa žene. Prirodni izvori ovog minerala obuhvaćaju jodiranu sol, morske plodove i alge, mliječne proizvode te jaja.

 

Selen pak pomaže zaštititi štitnjaču od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Primjeri hrane koja je njime bogata su brazilski orasi, tuna, sardine i mahunarke. Vjeruje se kako 200 mikrograma selena dnevno smanjuje antitijela štitnjače te poboljšava simptome poput lošeg raspoloženja. No, s njime valja paziti jer visok unos može uzrokovati gubitak kose i noktiju, osip i mučninu. Stoga se za suplementarni unos svih navedenih sastojaka valja konzultirati s liječnikom koji propisuje adekvatnu terapiju.

 

Nedovoljan unos cinka može negativno utjecati na funkciju vaše štitnjače i mnoge druge aspekte zdravlja, stoga je neophodno unijeti dovoljno ove hranjive tvari u svoju prehranu. Ne jedete li meso, koje je njime bogato, morski plodovi kao što su dagnje i škampi dobra su alternativa. Mnogi orašasti plodovi poput sjemenki bundeve, lješnjaka i kikirikija također pomažu povećati njegovu razinu, a dobro se slažu i s mahunarkama koje njime obiluju. Salata od leće ili crnog graha, može biti vaša osnova za lagani ručak .

 

Imate li problema s radom štitnjače izbjegavajte sljedeće namirnice:

·       Prokulice, kupus i proizvode od soje

·       Gluten i vrlo prerađenu hranu

Najvažnije je pak razviti individualan plan prehrane temeljen na istraživanju hormona i utvrđivanju tipa problema štitnjače. Niti jedan slučaj nije identičan stoga, nakon utvrđivanja stanja prođite detaljno s liječnikom plan kako ne biste konzumirali krive namirnice. Neku hranu svakako je potrebno izbjegavati, a uravnotežena prehrana može biti vrlo djelotvoran saveznik u očuvanju rada ove žlijezde.

(sensa)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...