SMOOTHIE OD CELERA... Pruža osjećaj sitosti i bez problema topi kilograme

 

CELER_SMOOTHIE-OD-CELERA_MRŠAVLJENJE_KILOGRAMI_ananas

Ako ste često na društvenim mrežama, onda ste sigurno već primijetili kako je celer, točnije sok od celera nevjerojatni hit. I on zaista može opravdati svoju popularnost.

 

U domaćoj kuhinji celer je najpoznatiji kao neizostavan dodatak juhama i kao ukusan povrtni prilog mnogim jelima. Od njega se rade pire i krem juhe, a kulinarski znalci celerove stabljike pune mekim sirom, poslužuju štapiće celera s umakom od avokada, stavljaju ga na kruh namazan maslacem od kikirikija jer daje posebno finu aromu, znaju da je ukusan zapečen, a salati daje posebnu hrskavost.


Osjećaj sitosti

Vrlo se lako uklapa uz mnoga jela, a k tome je vrlo hranjiv i zdrav. Bogat je izvor antioksidansa i korisnih enzima, vitamina i minerala, poput vitamina K i C, folata i vitamina B6. Zbog vrlo malo kalorija, samo 14 na 100 grama, i visokog sadržaja vlakana koja pružaju osjećaj sitosti i potiču probavu, odličan je izbor za one koji žele smršavjeti. Visok postotak vode i elektrolita u celeru spriječit će dehidraciju pa ga je dobro jesti tijekom ljeta kada se pojačano znojimo, a posebni spojevi pomažu mu da djeluje i kao diuretik i smanjuje nadutost.

Ovo povrće dobar je izvor kalija i natrija koji uravnotežuju razinu vode u tijelu, a sadrži i spojeve kumarine koji podupiru sposobnost imunosnog sustava u otklanjanju potencijalno štetnih stanica.


Dostupan cijele godine

Druge prednosti celera uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja jetre, kože, očiju i kognitivnog zdravlja, snižava krvni tlak i kolesterol, a zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminu B6 sprečava rizik za bolesti srca i krvnih žila.

CELER SADRŽI ANTIOKSIDANSE I POLISAHARIDE ZA KOJE SE ZNA DA DJELUJU KAO PROTUUPALNI LIJEKOVI, A UPRAVO JE UPALA ČEST UZROK KRONIČNIH BOLESTI POPUT RAKA, BOLESTI SRCA, ARTRITISA. ZBOG SVEGA TOGA CELER JE KORISTAN U LIJEČENJU ŠIROKOG RASPONA STANJA KOJA SU POGORŠANA UPALOM: BOL U ZGLOBOVIMA (KAO ŠTO JE ARTRITIS), GIHT, INFEKCIJE BUBREGA I JETRE, SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA I INFEKCIJE MOKRAĆNOG SUSTAVA.


Da bi pružio organizmu što više hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti sirovog, a hranjive sastojke celer će sačuvati i ako se kratko propirja, ne dulje od pet minuta. Naime, neki spojevi u celeru, uključujući flavonoide i polifenole, vrlo su osjetljivi i mogu se izgubiti ako se pretjera s termičkom obradom.

Ne odgovara mu predugo kuhanje, čak ni kuhanje na pari, jer se tako povećava apsorpcija vode i postaje gnjecav. Za zdravlje je koristan i svježe pripremljen sok od sirovog korijena, listova i stabljike, a u tom obliku djeluje kao pomoć u ranim fazama reumatizma te pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa. Celer je lako dostupan cijele godine, no njegova prava sezona je za ljetnih mjeseci kada je koncentracija hranjivih tvari u njemu najviša i stoga je ovo pravo vrijeme da se u celeru uživa na najrazličitije načine.

Probajte smoothie od celera, ananasa i krastavca.


Smoothie od celera, ananasa i krastavca

Probajte smoothie od celera, ananasa i krastavca. Kombinacija ove tri zdrave namirnice potiče čišćenje probavnog sustava i sprečava nakupljanje suvišnih masti.

Za ovaj smoothie vam treba:

● 1 stabljika celera

● 1/2 ananasa

● 1 krastavac

● 1 čaša vode

Sve sastojke dobro izmiješajte u blenderu. Možete ga piti ujutro.

(zivim)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...