6 jednostavnih navika koje sprječavaju gubitak kolagena

 

njega-kože_mladolikost_zdrave-navike_starenje-kože_kolagen_ljepota_zdravlje

Kolagen održava kožu mekanom i elastičnom, no njegova se proizvodnja smanjuje kako starimo. Ipak, zdrave navike, pravilna briga za kožu i odgovarajuća rutina mogu pomoći u zadržavanju mladolike i zdrave kože – bez pribjegavanja botoksu i sličnim tretmanima.

 

Kada dolazi do gubitka kolagena?

Dr. Paolo Facchinei Fleming za Vogue je otkrio kako između 25. i 30. godine života počinjemo gubiti jedan posto kolagena godišnje. Taj se proces ubrzava nakon 40. godine. No, stručnjaci ističu i da pravilna rutina može pomoći u očuvanju postojećeg kolagena te potaknuti prozvodnju novog kolagena. Iako estetske intervencije i tretmani mogu biti učinkoviti u borbi protiv starenja, svejedno je potrebno uspostaviti i pridržavati se dobrih navika vezanih uz njegu kože.

 

Što je kolagen i kako utječe na izgled kože?

"Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, a proizvode ga stanice zvane fibroblasti", kaže dr. Mar Mira. Njegova glavna funkcija je stvaranje i održavanje struktura tkiva koje čine tijelo, stvarajući otporna, snažna i fleksibilna vlakna poznata kao kolagenska vlakna. Sastavni je dio tetiva, mišića, kosti i kože, no kako postajemo stariji, razina kolagena u našem tijelu opada. Koža postaje opuštenija, kosti slabije.

 

"Smanjenje kolagena, gubitak elastina i dehidracija kože tri su ključna čimbenika koja utječu na starenje kože", ističe Fleming.

 

Jednostavne navike koje svatko može usvojiti

Dob nije jedini odlučujući čimbenik u stopi proizvodnje i/ili gubitka kolagena, smatra dr. Mira i ističe da mogu pomoći i dobre navike i pravilna briga o koži. Njezine savjete donosimo u nastavku:

 

·       Smanji izlaganje suncu i svakodnevno koristi proizvode sa SPF-om – štetne sunčeve zrake smanjuju proizvodnju kolagena u koži i potiču prijevremeno starenje kože. Zato je jako važno koristiti adekvatnu zaštitu od sunca.

·       Redovito pij zeleni čaj – stručnjaci ističu kako zeleni čaj ima snažna antioksidativna i prouupalna svojstva što ga čini odličnim sredstvom u borbi protiv starenja. Fitokemikalije, biljni spojevi koje sadrži, mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica.

·       U prehranu dodaj namirnice bogate kolagenom kao što su juha od kostiju, tuna, losos, mliječni proizvodi i orasi. Namirnice bogate vitaminom C također pomažu u proizvodnji kolagena.

·       Smanji konzumaciju masti, šećera i prerađene hrane jer oni utječu na proizvodnju kolagena i elastina, otkriva dr. Mira.

·       Nemoj zaboraviti hidrataciju jer naše stanice trebaju vodu za regeneraciju i eliminaciju toksina.

·       Izbjegavaj duhan i alkohol – i pušenje i konzumacija alkohola negativno utječu na stanje kože jer uzrokuju propadanje kolagenih vlakana.

(zena)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...