Njega kože zimi za savršen izgled od glave do pete

  

ljepota_zima_njega-kože_tuširanje_spavanje_med_ulje_stopala_minimagazin_journal

To je san svake žene: da ima prekrasnu kožu koja je imuna na hladnije vrijeme, nemilosrdni vjetar i temperaturu kojoj je izložena usljed grijanja. Srećno sa tim, zar ne?

 

Tokom zimske sezone, vazduh vani je hladan i prilično suh, a kada uđete unutra, izlaganje toploti vašu kožu čini još suvljom. Dolazi do pucanja zaštitne barijere te se koža teže obnavlja. To postaje začarani krug ukoliko nešto ne preduzmete kako biste ga spriječile. Evo šta možete uraditi kako biste tokom cijele hladne sezone imale lijepu i zdravu kožu.

 

Zagladite kožu dok je njegujete

Ekstra suha koža, kao na nadlaktici, može izazvati nastanak guščije kože (keratoza pilaris) odnosno grube kože. Koristite losion koji sadrži salicilnu kiselinu kako biste eliminisale mrtve ćelije oko folikula dlake i smanjile pojavu ispupčenja.

 

Rukujte s oprezom

Da biste spriječile nastanak ispucale kože na rukama, koristite vlažne maramice koje ne sadrže sapun i bezalkoholna sredstva za dezinfekciju ruku. Oni manje isušuju ruke nego što je to slučaj sa čestim pranjem ruku sapunom. Prilikom pranja ruku, birajte sapune sa hidratantnim sastojcima, a nakon toga na suhe ruke nanesite kremu.

 

Nosite rukavice

Sve što stvara neprozirnu barijeru, odnosno zadržava hidrataciju na koži, pomaže losionima i kremama da se bolje i lakše upiju. Nakon nanošenja kreme ili losiona navucite pamučne rukavice kako biste ubrzale proces obnavljanja ćelija kože.

 

Koristite med

Kako biste ublažile suhe mrlje na laktovima i koljenima, koristite bogato hidratantni piling. Jednostavna mješavina šećera i meda je idealna: med smanjuje upale, a šećer povećava cirkulaciju u koži. To je posebno korisno zimi, jer je cirkulacija u koži obično slabija.

 

Ne zaboravite mlijeko

Ukoliko vam ruke ili noge izgledaju “perutavo”, pokušajte riješiti taj problem korištenjem losiona za kožu koji u sebi sadrži 12% mliječne kiseline. Kleopatra se kupala u mlijeku upravo iz tog razloga – da joj koža uvijek bude mekana i glatka. Mlijeko, odnosno mliječna kiselina, izuzetno je dobra za vraćanje hidratacije koži te djeluje i kao moćan piling.

 

Ulje je zakon

Za ruke, noge i torzo: počnite sa bogatom uljanom kupkom ili hidratantnim sredstvom za čišćenje tijela. Najbolje je da koristite sredstva koja sadrže mješavinu prirodnih ulja (idealna mješavina je maslinovo, susamovo, suncokretovo i ulje noćurka). Nakon što posušite kožu, nanesite hidratantni losion ili kremu.

 

Blagi piling

Koristite blage pilinge kako biste odstranile mrtve ćelije kože sa lica, ali i ostatka tijela. Vaša koža će postati svjetlija, a krema ili losion će lakše prodrijeti i efikasnije je nahraniti.

 

Stopala njegujte noću

Hrapava stopala najbolje je njegovati prije odlaska na spavanje: nježno ih istrljajte pilingom ili kamenom za stopala i nanesite debeo sloj hidratantne kreme dok su stopala još uvijek vlažna. (Ukoliko ovo ne bude djelovalo, vjerovatno će vam biti potrebna krema koja sadrži glikolnu kiselinu ili ureu koja uklanja mrtve ćelije sa kože istovremeno je hidrirajući). Nakon toga navucite mekane, pamučne čarape. Ako to radite mjesec dana, promjene će biti magične.

Provodite manje vremena pod tušem

Duga, topla kupka ili tuš mogu biti pravi izazov kada uđete u kuću nakon vremena provedenog na hladnoći, ali one će lišiti vašu kožu njene prirodne hidratacije. Ukoliko volite topliji tuš, skratite njegovo vrijeme na maksimalno sedam minuta i ne više od jednom dnevno.

 

Izaberite pravu pidžamu

Što su mekše plahte i pidžame, to bolje, ali ne morate investirati u svilu. Čvrsto tkani prirodni materijali, kao što su pamuk ili pamučni flanel, odličan su izbor za osjetljivu kožu, ali i za kožu tokom zimskog perioda. Izbjegavajte mješavinu pamuka i sintetičkih vlakana, koja može iritirati kožu.

(minimagazin)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...