JEČAM: Na jelovniku dugi niz godina, a obiluje vitaminom koji uklanja umor i oporavlja živčani sustav

 

ZDRAVLJE_JEČAM_GLIKEMIJSKI-INDEKS_UMOR_VITAMINI_B12
Ječam potječe iz Etiopije i jugoistočne Azije, gdje se uzgajao još prije 10 000 godina. Danas je općepoznato da ova žitarica obiluje jednim vitaminom koji u tolikoj količini ne postoji ni u jednoj drugoj biljci, a iznimno je važan za naš živčani sustav.

 

Ječam je omiljena namirnica naših baka, a često se nalazio na jelovniku s grahom. Danas, ova namirnica, koja je u našoj civilizaciji oko 10 000 godina, smatra se jednom od najbogatijih izvora vitamina B12, koji ima važnu ulogu u našem organizmu. Osim što je jeftin, ječam je niskokaloričan, a može se kombinirati s raznim namirnicama pa nema razloga da ne bude uvršten u jelovnik. Ječam se ističe i po svom niskom glikemijskom indeksu pa je pogodan za prehranu osoba koje žele reducirati svoju tjelesnu težinu.

Bogat izvor vitamina B i vlaknima

Ječam je bogat izvor vitamina B12, koji je inače rijedak u biljkama, i koji podržava normalnu funkciju živčanih stanica te je našem organizmu potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNK. Također, doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, imunitetu te smanjenju umora i iscrpljenosti, a upravo zbog ovih odlika ključan je za osobe koje su pod pojačanim stresom.

 

Osim ovoga važnog vitamina, ječam sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. No ova žitarica zbog obilja vlakana ima i blagotovoran učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne mikroflore.

Ječam ne morate kombinirati samo u slanim jelima, ječmena kaša u kombinaciji s voćem idealan je obrok za doručak, koji će vas obskrbiti energijom potrebnom za vaše dnevne aktivnosti.

 

Ječam je najpoznatiji  u proizvodnji piva, ali se od njega danas proizvodi slad koji zamjenjuje šećer, idealan je i kao zamjena za kavu, a od ječmenog slada dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti koje obiluje upravo vitaminom B12.

 

Ječam možete pripremiti u većim količinama i čuvati ga u hladnjaku te prema potrebi dodavati u slana i slatka jela, Na šalicu ječma, koja sadrži samo 105 kalorija, stavite tri šalice vode, kuhajte oko 90 minuta i vaša tjedna doza zdravlja je spremna.

(green)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO