Rogač je najbolje što možete dati svojoj probavi: Mahunarka koja u kolačima zamjenjuje šećer i čokoladu

  

KOLAČI-OD-ROGAČA_PROBAVNI-SUSTAV_ROGAČ_zdravlje_hrana_mahunarke

Rogač je zaboravljena namirnica koja se u ljudskoj prehrani koristila duže od 4000 godina. Zbog svoje slatkoće, ova mahunarka je idealna u desertima, a njome možete djelomično ili čak potpuno zamijeniti šećer.

Rogač ulazi u porodicu mahunarki, a smatraju ga iznimno ljekovitim. Dok nije bilo čokolade, naše su ga bake stavljale u kolače, u kojima je zbog svoga slatkastog okusa moga zamijeniti čak i šećer. Rogač se naime u ljudskoj prehrani koristi već više od 4000 godina, a antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za vaganje zlata jer, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, ove sjemenke uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama.

 

Egipćani su mahunu rogača koristili za mumificiranje, a starim Grcima i Rimljanima nezreli plodovi su služili kao lijek. Španjolski liječnik Ramos 1941. primijeto je da su u Španjolskoj gladna djeca, koja su se hranila rogačem, rjeđe imala probavne tegobe od ostale djece, a ovo ga je otkriće potaknulo da ovu mahunarku uvede u liječenje proljeva, upale crijeva (enteritis) i loše probave.

Slatki lijek

Plod rogača ​sadrži 13 posto jednostavnih šećera (fruktoza, maltoza i glukoza), 20 posto saharoze, 2 do 3 posto pektina, 4 posto bjelančevina, 3 posto sluznih polisaharida i 35 posto škroba. Od minerala sadrži 36 posto kalcija, 24 posto kalija i 29 posto bakra, a od vitamina najviše ima vitamina B2 ili riboflavina (28 posto).

 

Pulpa rogača ima visok udio fenolnih spojeva, a najzastupljeniji su tanini (16 – 20 posto) koji su iznimno učinkovit antioksidans. Neka su istraživanja pokazala da osim što blagotvorno djeluje na probavni sustav, redovito konzumiranje rogača, djeluje i na smanjenje razina lošeg kolesterola u krvi.

 

Zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, rogačevo brašno djeluje na suzbijanje i ublažavanje mučnine i proljeva. Tanini rogača djeluju adstringentno na sluznicu crijeva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluznice.

 

U prehrani se upotrebljavaju osušeni, ali i zreli plodovi rogača, iz kojih se dobivaju ekstrakt rogača (iz osušenog ploda), brašno rogača (iz pulpe cijelog ploda) i karuba guma (iz endosperma sjemena).

 

Rogač se može koristiti u kolačima, kao topli napitak, ali se dodaje i juhama, umacima za salate i sladoledima, a u trgovinama zdrave hrane možete pronaći i razne “čokolade”, namaze i pudinge od rogača.

(green)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...