Najskuplji na svijetu: Potrebno je ubrati 80-150 tisuća cvjetova za jedan kilogram ovog začina

 

zanimljivosti_najskuplji-začin-na-svijetu_začin_šafran

Naziv šafran dolazi od perzijske riječi za'farān i znači 'budi žut'. Upravo njegova karakteristična žuta boja privlači, a kada ga u svoju kuhinju uvedete, otkrit ćete koliko je ovaj začin zanimljiv i univerzalan. Dolazi u dva oblika, usitnjen u prahu i kao osušene crvenkaste niti, i upravo su te niti tučci cvijeta šafrana koji cvate jednom godišnje u razdoblju od dva tjedna.

 

Da bi se proizveo jedan kilogram ovoga začina, treba ubrati od 80000 do 150000 cvjetova. Upravo je to razlog zašto je šafran najskuplji začin na svijetu. Najveći proizvođač je Iran, a slijede Francuska, Španjolska, Maroko, Grčka i Turska. Šafran je omiljen začin u azijskoj i mediteranskoj kuhinji, a u Indiji je neizostavan sastojak u pripremi začinske mješavine curryja.

 

Koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina, a spominjan je i u Bibliji. Šafran je simbol mudrosti te materijalnog i duhovnog bogatstva.

U svakom cvijetu šafrana nalaze se tri žute trakice koje su na samim vrhovima intenzivno crvene boje. Te vrhove možemo nazvati šafranom koji je iznimno cijenjen u vrhunskoj gastronomji. Zasigurno ste čuli za risotto alla milanese, španjolsku paellu valencianu i francusku riblju juhu bouillabaisse, a znate li da ta popularna jela povezuje upravo šafran koji se dodaje i zbog boje i okusa. Bez obzira na to pripremate li jelo s morskim plodovima, piletinom, juhu od luka ili krumpira, šafran je savršen dodatak. Malo je začina tako široke upotrebe – izvrsno oplemenjuje razne umake s tjesteninom, povrće kao što je luk, tikvica, cvjetača i brokula, plodove mora, ali i kobasice i pancetu. Osim u umake, šafran se može dodati i u vodu za kuhanje tjestenine te pri pirjanju riže. Ako vam je dosadila klasična priprema ribe i mesa, dodajte nekoliko čarobnih niti šafrana, a posebno je dobra kombinacija šafrana i mesa divljači. Za pripremu ukusnih ribljih obroka savjetuje se koristiti šafran otopljen u temeljcu ili vinu u kojem se priprema riba. Šafran daje neodoljivu boju i okus slatkim kremama, slasticama poput rožate i pana cotte, a lijepom bojom mame i kruh i peciva sa šafranom.

 

Šafran se koristi u mnogim kuhinjama svijeta, a posebno se ističe Indija gdje se basmati smeđa riža priprema tako da se riža dodaje na pirjani luk, začinjava solju, mljevenim kardamomom i korijandrom, naribanim muškatnim oraščićem i zvjezdanim anisom, zalije se vodom i kuha, a boju i završni okus daje joj šafran. Po želji se može posuti nasjeckanim bademima, grožđicama ili sjemenkama nara. Ovaj se začin u Indiji koristi i u priremi slatkih jela kao što su mliječni rižini rezanci, pudinzi i kreme, kolači i kruh, a osvježavajući lassi jogurt sa šafranom iznimno je popularno piće. Ako vas zanima koja je razlika između šafrana u prahu i onog u nitima, znajte da začin u prahu lakše gubi aromu. Šafran u nitima držite u hermetički zatvorenim staklenkama na hladnome i tamnome mjestu.

(vecernji)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...