Kako da više cijenite život i pronađete radost u svakom danu

 

motivacija_rad-na-sebi_sreća_život

Kada razmišljate o svom životu, da li smatrate sebe srećnom osobom? Umete li da živite u trenutku? Da li zaista cenite svoj život? Ako ne, šta bi trebalo prvo da promenite?

 

Zahvalnost ima moć da napravi ogromne promene u vašem životu. Fokusirajte se na dobre stvari i osećaćete se dobro. Primetite radosti i osetićete se radosno. Primetite i radujte se svemu onome što je dobro u vašem životu i imaćete na čemu da budete zahvalni. Zahvalnost ne menja samo vaše razmišljanje, već i celokupno stanje bića koje počinje da vibrira drugačije. Kada smo zaista zahvalni na onome što imamo i onome što jesmo, mozak oslobađa neurohemikalije poput dopamina, serotonina i oksitocina, čuvenih hormona koji nam omogućavaju da se osećamo srećno.

 

Dan možete započeti žaleći se na nešto što ne valja i pričajući o svojim problemima, ali kako to tačno menja bilo šta? Ako nešto nije kako želite i znate da imate moć da utičete na to, napravite akciju ka promeni. Učinite onaj najmanji, ali najvažniji korak. Ne mora to biti nešto veliko. Sa druge strane, sve velike stvari su nekad bile male.

 

Dakle, manje priče, više rada. Ako nemate moć nešto da menjate (npr. ne možete promeniti vreme danas), onda treba samo to da prihvatite. To je jedini način da budete u miru. Nema tu velike filozofije.

 

Kada biramo da budemo zahvalni, stvari u našem životu počinju da se menjaju – i to veoma brzo. Evo nekoliko načina kako možete više ceniti život i učiniti svoj život kvalitetnijim:

 

Dajte

Kada dajete drugima, ne shvatate odmah koliki uticaj to može imati i na vas i na njih. Nije važno da li je u pitanju poklon, lepa reč ili možda najvredniji dar od svih – vaše vreme. Nesebičnost je jedna od stvari koje mogu učiniti da potpuno drugačije gledate na sve. Zašto? Deo ste nečeg većeg od sebe. Živite sa smislom i svrhom. Kada dajete nesebično, vi rastete, evoluirate i uviđate šta je najvažnije u životu. Ovako ne doprinosite samo drugoj osobi, kojoj vaše vreme ili pažnja mogu mnogo značiti, već se otvarate svetu, pružate najbolje od sebe, kreirate odnose pune ljubavi, kako sa drugim ljudima i svetom, tako i sa svojim unutrašnjim bićem.

 

Ako se pitate šta da date – dajte ljubav, razumevanje, podršku. Dajte svoje vreme dragoj osobi. Pozovite je da pitate kako joj je protekao dan. Dajte iskreni kompliment nekome, budite svojim najbližima podrška u teškim trenucima, ponudite pomoć nekome kome je potrebna, čestitajte uspeh, nasmejte se osobi u prolazu… U tom smislu, svako može pružiti nešto vredno drugima. Ne znači da će davanje rešiti vaše ili bilo čije probleme, ali ljubaznost na ovom svetu može učiniti mnogo. Ne radite to za nagradu. Činite to zbog osećaja koji imate kada dajete. Tako ćete voditi život u kojem ćete se osećati dobro.

 

Kada dajete, neka to bude bezuslovno. Svako davanje iza kog stoji namera i očekivanje će, pre ili kasnije, stvoriti konflikt, nezadovoljstvo ili frustraciju u vama. Mnogi kažu kako se žrtvuju, a misle da daju. Žrtvovanje ne donosi ništa dobro. Možda ste čuli od nekog izjavu: ,,Ja sam se za tebe žrtvovao/la i uradio/la to i to, a ti meni sad tako vraćaš?!“ Žrtvovanje ide iz koristi, nemoći i straha, dok bezuslovno davanje ide iz čiste ljubavi i potpune slobode izbora. Dakle, ili nešto dajte bezuslovno, ili nemojte davati uopšte. Žrtva nikad nije heroj. Heroji daju, žrtve se žrtvuju. Mislite o tome.

 

Budite u sadašnjem trenutku

Pronađite bar nekoliko minuta u svom danu i sedite sa sobom. Sedite sa svojim osećanjima, emocijama, mislima. Slušajte šta vaše telo pokušava da vam kaže. Osvestite senzacije u telu. Zatim pogledajte oko sebe i obratite pažnju na ono što vas okružuje. Usredsredite se na čula. Primetite boje, oblike, zvuke, mirise. Pokušajte da shvatite koliko ste majušni u poređenju sa prostranstvom mora ili neba. Razumite da ste deo jedne velike slagalice koja čini ovaj svet. Mali deo, ali neophodan, bez kog slagalica ne bi bila takva kakva jeste. Otpustite sve ono što je lažno i prolazno i osetite lepotu i moć življenja.

Meditacija i boravak u prirodi su najbolji načini da se vratite sebi i naučite da uživate u sadašnjem trenutku. Često nas tok i užurbanost modernog života navedu da zapostavimo sebe i ono što je zaista bitno, ali dovoljno je samo nekoliko minuta svakoga dana da se podsetimo važnih stvari. Ne uskraćujte sebi ovo vreme, mnogo će vam značiti.

 

Volite sebe

Lako je reći, jel da?

 

Ovo ste verovatno bezbroj puta čuli i pročitali, toliko da nekad pomislite kako se podrazumeva. Međutim, iako deluje kao da i ptice na grani znaju, i dalje često zaboravimo da je ljubav prema sebi osnova svega. Ako ne volimo sebe najviše na svetu, nećemo biti srećni. Ne, to ne znači da smo sebični ili da tako manje volimo druge. Zdrava ljubav prema sebi je baza za ljubav prema životu i zdrave odnose. Da bismo imali dobre odnose sa drugima, moramo prvo imati dobar odnos sa sobom.

 

Deepak Chopra smatra da bezuslovna ljubav prema sebi podrazumeva prihvatanje svojih mana, unutrašnjeg otpora, izazova i starih rana. Nije poenta da samo stavite osmeh na lice i pretvarate se da je sve u redu, jer to onda znači da lažete sebe. Osoba koja voli sebe svesna je svojih vrlina, vrednosti, lepote, ali i svojih mana, trauma, ranjivosti. Osoba koja voli sebe zna ko je, prihvata sebe u potpunosti, dok istovremeno radi na tome da se oslobodi potisnutih emocija, razreši stare obrasce koji je muče, da loše navike zameni dobrim, da promeni svoja nekorisna i ograničavajuća uverenja. Osoba koja voli sebe svesna je da je za ovo potrebno vreme i da se ništa ne dešava preko noći. Ona sebe podržava u tom procesu, otpušta potrebu da bude savršena i ceni svaki korak koji napravi.

 

Potapšite i zagrite sebe. Da li uradite to nekad? Ko će da vas podrži najviše ako ne vi sami sebe?

 

Ne uslovljavajte ljubav prema sebi nekim postignućem ili ostvarenim ciljem, jer to onda nije (istinska) ljubav. Volite sebe i kada grešite, jer greške su tu da bi nas nečemu naučile i usmerile. Kada prihvatite sebe u celini, bićete srećniji nego što ste ikada zamišljali. Budite strpljivi prema sebi i shvatite svoju vrednost. Još jedna jako bitna stvar – ne upoređujte se sa drugima. Niko ne može živeti vaš život osim vas. Imate svoj jedinstveni put, kojim samo vi možete koračati, zato uživajte u putovanju.

 

NEMOJTE UPOREĐIVATI SVOJ ŽIVOT SA DRUGIMA. NEMA POREĐENJA IZMEĐU SUNCA I MESECA. SVAKO SIJA U SVOJE VREME.

– NEPOZNATI AUTOR

 

Fokusirajte se na dobro

Otrcana fraza koju ste verovatno čuli sto puta. Dakle, sada već shvatate da vam nije potrebno mnogo novih informacija, već prisećanje na ono što već znate i, iznad svega, primena naučenog. A kako se fokusirati na dobro kada se nalazimo u nekoj izazovnoj životnoj situaciji ili kad nam je teško? Najjednostavnije ćete to učiniti ako sebi postavite prava pitanja, a mi vam navodimo nekoliko primera:

·       Šta me je u poslednje vreme učinilo da se osećam dobro?

·       Koja su to lepa iskustva koja sam doživeo i kojih uživam da se prisećam?

·       Šta sam dobro učinio za sebe ili svoje bližnje u poslednje vreme?

·       Ko je prema meni bio ljubazan ili me saslušao kada mi je bilo potrebno?

·       Šta najviše volim kod sebe i u čemu sam dobar?

·       Šta je to što odmah mogu da uradim da se osetim bolje? (a da nije destruktivno)

Možda će postojati periodi u vašem životu kada će vas obuzeti neprijatne emocije ili će vam delovati kao da ništa ne ide kako ste zamislili. Tada je pravi trenutak da zastanete, udahnete duboko i pokušate da date odgovore na neka od ovih ili sličnih pitanja. Možda je baš vreme da se dobro isplačete, kao malo dete. To može biti vaš najveći lek ponekad. Kada pomerimo fokus sa problema, biće nam mnogo lakše da, iz tog dobrog stanja u koje smo sebe stavili, dođemo do nekog rešenja. A čak i ako ne uspemo u tome, problem će izgledati mnogo manje.

 

Napišite na čemu ste zahvalni

Verovali ili ne, ovo je jedan od najmoćnijih alata koji vam može pomoći da pronađete razloge za radost u svakom danu. Koliko god da je dan bio loš, uvek postoji bar nešto na čemu možete biti zahvalni. Zapravo, ne postoji loš dan, dan je ono što jeste, ali mu mi dajemo etiketu dobar ili loš.

 

Noćas ste verovatno spavali u krevetu, što znači da imate krov nad glavom i bezbedan i udoban prostor. Danas ste verovatno jeli, dakle imate dovoljno sredstava da obezbedite sebi hranu i vodu. Možda ste sada na poslu, možda ste kod kuće, čuvate decu ili spremate ispit. Sve su ovo razlozi da budete zahvalni – na poslu koji vam donosi novac, na domu, porodici, mogućnosti da se obrazujete i napredujete. Čitate ovaj članak sa telefona, tableta, kompjutera – verovatno imate svoj uređaj i pristup internetu, što vam već daje ogromne mogućnosti. I na kraju – izabrali ste da svoje vreme investirate u čitanje ovog članka, što znači da ste spremni da radite na sebi, da učite, da napredujete i budete bolji. Čestitajte i zahvalite se sebi na tome.

 

Budite zahvalni na tim malim stvarima. Sve je važno. Samo kada smo zahvalni na tim malim stvarima možemo da idemo napred.

 

Trudite se da vam postane praksa da svakoga dana zapišete po nekoliko stvari na kojima ste zahvalni. Kao što ste videli u prethodnom primeru, često neke stvari podrazumevamo i uzimamo ih zdravo za gotovo. Osvestite koje su to stvari u vašem životu i na trenutak zamislite kako bi bilo da ih izgubite. To vas može podstaći da ih više cenite i da počnete da budete zahvalni na njima.

 

JEDNA OD NAJBITNIJIH STVARI KOJE MOŽETE URADITI DANAS DA PROMENITE SVOJ ŽIVOT JESTE DA POČNETE DA BUDETE ZAHVALNI ZA ONO ŠTO SADA IMATE.

– OPRAH WINFREY

 

Napravite pauzu

Jeste li se skoro osvrnuli oko sebe i videli koliko je dobar vaš život? To ne znači da ste dostigli vrhunac i da ne treba više da se razvijate, ali zastanite na trenutak i cenite sve ono što imate sada i što ste postigli do sada.

 

Da biste dalje rasli i napredovali, treba da znate dokle ste stigli. Najlakši način da to uvidite može biti pauza, kratak predah da samo uživate i ništa drugo. Bilo da je to odlazak na odmor, izlazak na kafu sa prijateljima ili šetnja u prirodi, izdvojte vreme za svoje uživanje. Možda ste jedna od onih osoba koje misle da nešto propuštaju ako zastanu da se odmore ili verujete da vam odmor nije potreban ako ste motivisani da stalno napredujete. Ako je tako, potrebno je da osvestite to svoje uverenje i razumete da je odmor neophodan ako želimo da ostanemo zdravi, motivisani i spremni za naredne izazove.

 

Izađite iz kuće. Istražite prirodu. Otputujte. Odložite svoj telefon i pogledajte gore, u nebo. Bilo da ste na pauzi od pola sata ili na godišnjem odmoru, dajte sebi slobodu da se opustite. Budite sigurni da ćete, sa obnovljenom energijom, mnogo lakše nastaviti put ka novim pobedama.

 

Kada smo već kod pobeda – nemojte misliti da to moraju biti samo velike stvari, poput poslovnog uspeha, venčanja, kupovine stana i slično. Ponekad je pobeda samo ustati iz kreveta i hrabro zakoračiti u novi dan. Ustati iz kreveta odmah kada čujemo alarm, bez da odložite alarm. To je takođe pobeda. Pobeda je kada ujutro jedan sat posvetite sebi, umesto da, čim otvorite oči, skrolujete kroz društvene mreže. Pobeda je kad god odreagujete drugačije u situaciji koja vas je ranije uznemiravala. Kada postavite granice i ispoštujete sebe. Kada odlučite da radite na uvođenju nove zdrave navike. Sve su to male pobede koje imaju veliki značaj.

 

Prisetite se kako je vaš život izgledao pre nekoliko godina i šta se promenilo. Uzmite u obzir šta ste postigli i šta nastavljate da radite dobro. To mnogo govori o vama. To znači da ste hrabri, istrajni i disciplinovani. Sa tom perspektivom možete učiniti sve. Čak i ako se neki vaši planovi nisu ostvarili, možete biti zahvalni jer vas je to preusmerilo na nešto novo, drugačije, što je u tom trenutku bilo potrebno za vaš telesni, mentalni, emocionalni ili duhovni razvoj. Pohvalite sebe i povremeno se nagradite. Vi to zaslužujete.

 

Zaključak

Kada svakodnevno počnete da cenite sebe i sve što imate, vaš život će doživeti transformaciju. Bićete ispunjeni, radosni, stvaraćete dublje i značajnije veze sa ljudima koji su vam bitni. Ovo ne znači da ćete konstantno biti srećni i da nećete imati teške trenutke. Zato ste ovde, da prolazite kroz razna iskustva, da kroz njih učite i upoznajete sebe i svet. Kada biste postigli savršeni mir i sreću, ne bi više bilo razloga da živite jer bi to značilo da ste savladali sve ovozemaljske lekcije. Zato budite zahvalni i na teškim trenucima, jer vas oni najviše oblikuju. Recite hvala samom životu.

 

Dobili ste jedan život, a šta ćete uraditi sa njim, zavisi samo od vas. Vaš život ima vrednost. Vremena je malo, ograničeno je, pa je svaki trenutak bitan. Ipak, znamo da nije uvek lako videti šta je ispred vas. Lakše je žaliti se, zatvoriti se i biti slep za lepotu koju ovaj život nudi. Međutim, kada se otvorite, prepoznajete da nikada niste sami. Osetite da ste baš vi, takvi kakvi jeste, neponovljivi i jedinstveni deo Univerzuma.

 

Život je dar, počnite da živite u skladu sa tim saznanjem.

(radnasebi)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...