Materijali za borbu protiv ljetnih vrućina

 

Dolaskom ljeta i visokih temperatura raste i apetit za šik izgledom, igranjem bojama i modnim kombinacijama. Takođe, dosta slobodnog vremena provodimo na otvorenom, u prirodi ili na plaži, pa bitno je da obratimo pažnju i na to od kakvog materijala je odjeća koju nosimo. Ultra ti donosi 5 vrsta materijala za borbu protiv ljetnih vrućina u kojima ćeš se osjećati udobno i ležerno.

LAN_LIFESTYLE_MAGAZIN_LJETO_MATERIJALI_MODA_PAMUK_SVILA_MODERNO

Svila

Svila je prirodna tkanina koja je prozračna i idealan je materijal za visoke temperature. Pravi je izbor ako svom ljetnjem outfitu želiš dodati notu elegancije. Svileni odjevni predmeti nemaju apsorbujuća svojstva kao odjevni predmeti od nekih drugih prirodnih materijala, ali privlačni su za nošenje u vrelim ljetnjim danima zbog svoje lakoće i prozračnosti.

 

Viskoza

Jedan od najpopularnijih sintetičkih vlakana koji je idealn za ljeto je viskoza. Sličan je pamuku po hemijskom sastavu, a napravljen je od ostataka celuloznih vlakana, a sve to ga čini veoma ugodnim materijalom za nošenje tokom ljetnih dana jer hladi tijelo.

Pamuk

Pamuk je odličan, klasičan materijal u borbi protiv ljetnje vrućine, bilo da je u pitanju košulja ili lepršava haljina. Apsorbuje vlagu budući da je prirodno vlakno, a samim tim omogućava hlađenje tijela.

 

Lan

Lan je jedan od najpopularnijih prirodnih materijala za borbu protiv ljetne vrućine. Jednako se koristi i za košulje, i za pantalone, i za suknje ili haljine. Prozračan je, odlično apsorbuje vlagu, te spriječava i umanjuje znojenje. Jedina “mana” ovog prirodnog materijala je što se lako gužva.

Tencel

Tencel je napredno vlakno, proizvedeno od biološki razgradivog materijala, od drvene celuloze, preciznije od eukaliptusa. Jedan od najprijatnijih materijala u dodiru sa kožom, jer tkanina je veoma vazdušasta, a takođe upija vlagu i znoj, te ostavlja utisak hladnoće. Ova tkanina je pogodna za sve one sa osjetljivom kožom.

(ultra)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO