Sobni kesten: Neobična biljka koja uljepšava dom

 

bilje_cvijeće_dom_sobni-kesten

Ukoliko ste u potrazi za neobičnim biljkama, pravi izbor je sobni kesten ili stručnije Castanospermum australe, koja ima vrlo zanimljive listove te plod iz kojih raste.

 

Osim što će uljepšati vaš dom, u pitanju je i biljka jednostavna za održavanje. Smjestite je na poziciju s puno indirektne svjetlosti kako bi mogla pravilno rasti. Zalijevanje se vrši tek nakon što se gornji sloj supstrata dobro prosuši, ali imajte na umu da je ne zalijevate po plodovima kestena.

 

Izvorno stanište ove biljke je Australija, a dobila je ime po vrlo svijetlim, prilično velikim plodovima, koji sazrijevaju u dugim mahunama.

Direktno je povezan s porodicom mahunarki i nije kesten, uprkos nekim sličnostima. Sobni kesten je poput većine članova porodice mahunarki sposoban popraviti atmosferski azot. U divljini se ova biljka nalazi u kišovitim vlažnim šumama smještenim na istočnoj obali Australije. Castanospermum treba toplotu, visoku vlažnost i puno sunčeve svjetlosti tokom cijele godine. U prirodi je ova biljka zimzeleno drvo koje može doseći visinu od 10 metara, ali kada se uzgaja u zatvorenom, to je mnogo manje. U interijeru može doseći 150 do 200 cm, a ako ima optimalne uslove, vrlo je vjerovatno da će i procvjetati žutim ili narandžastim cvjetićima. Ako se odlučite uzgajati sobni kesten kod kuće, tada se svakako morate sjetiti činjenice da sadrži veliku količinu otrovnih tvari poput saponina. S tim u vezi, ova biljka mora biti stavljena van dohvata male djece i kućnih ljubimaca.

 

Presađivati sobni kesten možete svake dvije do tri godine, zavisno od brzine rasta biljke.

 

Zalijevanje

Zalijevanje u toploj sezoni treba biti obilno, ali u isto vrijeme morate osigurati da tečnost ne stagnira u tlu. Za zalijevanje treba koristiti vodu isključivo sobne temperature. U hladnoj sezoni zalijevanje treba biti umjereno te se mora izvoditi dok se podloga potpuno osuši.

 

Takođe, zimi biljka treba redovno prskanje. Da biste to učinili, uzmite dobro taloženu mlaku vodu.

 

Zemljina mješavina

Pogodno tlo mora biti rahlo i neutralno u kiselosti. Da biste pripremili prikladnu mješavinu tla, morate kombinovati zemlju od lišća, busena i komposta, kao i grubi pijesak, koji treba uzimati u jednakim omjerima. Takođe se preporučuje dodavanje grudvica gline i iverja. Ne zaboravite na dobar drenažni sloj. Takođe, sobni kesten morate hraniti tokom cijele godine jednom u dvije sedmice.

 

Razmnožavanje australijskog kestena događa se pomoću reznica i sjemenke. Sjemenka se mora namočiti u toploj vodi jedan dan te se sadi u pripremljeno tlo, a na dno posude treba položiti debeli sloj drenaže.

 

Razmnožavanje sjemenkama

Sjeme se ne smije zakopati jer će u tom slučaju brzo istrunuti i nestati.

Stoga se mahune kestena polože na vrh tla i započinje postupak čekanja. U najboljem slučaju mogu niknuti za tri mjeseca.

 

Najčešće se prvi izbojci pojave nakon pet do devet mjeseci, zato budite strpljivi.

 

Tlo oko kestena mora se redovno vlažiti i paziti da ne postane pljesnivo. Kad se pojave izbojci i na njima se formiraju listovi, možete početi hraniti biljku.

 

Zbog nepravilne njege kod uzgoja sobnog kestena mogu se pojaviti sljedeće poteškoće:

·         Blijedo lišće – biljci nedostaje svjetlosti.

·         Rast biljaka je usporen – treba hranjenje.

·         Suvi vrhovi lišća – presuv vazduh, treba češće prskati sobni kesten.

·         Ljeti žuto lišće – zbog intenzivnog osvjetljenja.

·         Zimi lišće vene i pada – soba je vrlo hladna.

(Žene)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO