Bazga, riznica zdravlja: Smanjuje kolesterol i tlak te se koristi i u prevenciji raka

 

BAZGA_SOK-OD-BAZGE_zova_SRCE_TLAK_RAK_KOLESTEROL_zdravlje

Mnogima je vjerojatno prva asocijacija na bazgu ukusan sirup kakav su od bazginih cvjetova spremale naše bake, no ova biljka mnogo je više od cvijeta, zapravo je prava riznica zdravlja

 

Porodica bazgi ima tridesetak vrsta, a najkorištenije su za liječenje i jelo crna (Sambucus nigra) i crvena bazga (Sambucus racemosa). Svi njeni dijelovi su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Primjena bazge poznata je od davnina i mnogostruka pa se navodi kako je Hipokrat smatrao da ona može zamijeniti sve lijekove. Možda nije baš tako, ali činjenica je da bazga obiluje tvarima koje pridonose čovjekovu zdravlju. Primjerice, bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline te vita mine A, B i C, dok su cvjetovi bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Smatra se da su upravo flavonoidi, snažni antioksidansi, najvećim dijelom zaslužni za ljekovitost bazge. Zbog njihova se djelovanja bazga koristi u prevenciji karcinoma te u liječenju degenerativnih bolesti. Osim toga, pomaže jačanju imuniteta, pomoć je kod astme i upala dišnih puteva jer olakšava disanje i iskašljavanje. Djeluje detoksikacijski jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

 

Laksativ je i diuretik

Visoke razine vlakana koje bazga sadrži smanjuju razinu tzv. lošeg kolesterola, čime se smanjuje vjerojatnost za razvoj ateroskleroze i drugih srčano-žilnih bolesti. Osim toga, bazga obiluje kalijem, koji štiti srce jer opušta krvne žile, čime utječe na snižavanje krvnog tlaka. Dokazan je i utjecaj antioksidansa iz bazge na reguliranje inzulina i razine glukoze, čime pomaže spriječiti razvoj bolesti, odnosno osigurati stabilnost za oboljele od dijabetesa.

 

Izbojni listovi bazge beru se u travnju i svibnju. Od njih se pripremaju mast ili prah, a koriste se kao diuretik te za liječenje dijabetesa. Cvjetovi se beru krajem svibnja, vrijeme mora biti suho i sunčano. Od njih se pripremaju čaj i sirup pa i liker. Najviše se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava. Kora s grana i stabla skuplja se u veljači i ožujku te u listopadu i studenom. Od kore se priprema čaj koji djeluje kao laksativ. Rujan je vrijeme za branje bobica. Pomažu kod neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba itd. Od njih se rade džemovi, sirupi, likeri, vino.

 

OPREZ

Bazgino lišće sadrži toksine koji mogu izazvati probavne tegobe, ali i teškoće s disanjem. Da bi se neutralizirali, treba ih prokuhati u vodi. Možete se otrovati i pojedete li previše sirovih bobica.

(zivim.gloria)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...