Čudesni trenutak: Da li znate zašto baš danas sijemo pšenicu i kako da bude gusta i lijepa

 

Na današnji dan, 13. prosinca, katolici slave svetu Luciju. Na taj dan sije se i božićna pšenica, koja u kršćanstvu simbolizira život, obnovu i plodnost. A znate li uopće zašto se uoči Božića sije pšenica?

 

Ovaj običaj vezan je za Svetu obitelj i njihov bijeg pred Herodovim vojnicima.

 

Trudna Marija i Josip bježali su, naime, pred vojnicima, a na putu su naišli na težaka koji je u to vrijeme sijao pšenicu.

 

Marija ga je zamolila da vojnicima, kada se pojave, kaže da su oni tim putem prošli kada je on sijao pšenicu.

 

Dogodilo se to da je pšenica, dok je vojska stigla, čudesno izrasla, zbog čega je potjera prekinuta.

božić_blagdani_božična-pšenica

Kako da bude gusta i lijepa

Prije sijanja treba je dobro namočiti u vodi i ostaviti tako preko noći. Nakon toga je osušite u papirnatom ručniku i posijte. Brže će proklijati uz ovakvu pripremu.

 

Za pšenicu izaberite plitku posudu za cvijeće ili tanjur. Stavite malo zemlje i rasporedite pšenicu po površini. Nemojte štedjeti, prekrijte cijelo dno posude tako da nema praznog mjesta. Može se malo i preklapati.

 

Nakon toga prekrijte je s još jednim slojem zemlje. Umjesto toga možete upotrijebiti i sloj pamučne vate koju malo natopite vodom. Zalijte i stavite na toplo mjesto, primjerice pokraj radijatora (ali ne preblizu da se ne osuši), ali i ondje gdje dopire mnogo svjetlosti. Pšenici najviše odgovara puno svjetla uz prozor.    

Pišu: vecernji.hr/zadovoljna.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...