Trčanje po kiši... Da li je to dobra ideja?

 

Trčanje_zdravlje_vježba_fitness_kiša_jesen_index_journal_klix

Strastveni trkači ne propuštaju trening bez obzira na jesenje vrijeme, a da li je trčanje po kiši dobra ideja?

 

Ako ne spadate grupu koju pominjemo na početku – u nastavku nudimo odgovore na pitanja da li vrijedi trčati po pljusku i na šta bi trebalo da obratite pažnju… Prije toga – još samo da napomenemo – krvni pritisak može se vratiti u normalu brže nakon trčanja na otvorenom nego na traci za tčanje. Potvrdilo je to istraživanje i čiji je zaključak da trčanje u prirodi može da smanji stres, bijes, depresiju…

 

Da li je trčanje po kiši dobra ideja?

Dakle, trčanje na otvorenom može da nam pomogne da razvijemo bolji odnos na “relaciji” tijelo – um, a prirodno okruženje će sigurno poslužiti za dodatni podsticaj za vježbanje van kuće.

 

Jedna manja studija uporedila je metabolizam 68 trkača na duge staze s rezultatima grupe od 40 ljudi koji trče u zatvorenom, na traci. Zaključili su da trkači na duge staze pokazuju efikasniji metabolizam bez štetnih efekata na kosti.

 

Trčanje po kiši – savjeti…

Možda će u početku biti teško, ali ako imate pravu opremu (odjeću i obuću) ništa vas neće spriječiti da uživate u ovakvom treningu.  Kada smo kod bezbjednosti – asfalt je bolja opcija od zemljanih staza jer sprečava da se okliznete, a izbjegavajte i lokve jer ne znate koliko su duboke, i šta se nalazi ispod vode! Nemojte trčati ako kišu prati i jaka grmljavina!

Trčanje_zdravlje_vježba_fitness_kiša_jesen_index_journal_klix
Odjeća za trčanje!

Nosite majicu ili nepromočivi šuškavac sa fluorescentnim detaljima ili odjeću svjetlijih boja, bićete uočljivi za druge; recimo ako trčite u gradu uz saobraćajnicu – to je važno da biste bili sigurni. Narandžasta i žuta odjeća su dobar izbor.

 

Da biste izbjegli hipotermiju, nosite kabanicu da biste zaštitili svoje tijelo. Pamučni duksevi i trenerke nisu dobra ideja, jer pamuk upija vodu i povećava težinu koju nosite. Birajte odjeću koja ne upija vodu. Isto važi i za pamučne čarape. Ako se pokvase, voda se skuplja u patikama i dobićete žuljeve. Čarape od sintetike su mnogo bolja opcija. Ako volite helake, za trčanje birajte one koje su izrađene od materijala koji omogućava koži da diše – a vodootporne su i ne propuštaju vjetar.

 

A poslije trčanja?

Butine, vrat, ruke i mjesta na kojima se koža tokom treninga trlja namažite s malo vazelina da biste izbjegli iritacije. Topla kupka poslije trčanja će vam prijati da se opustite, a i spriječiće moguću prehladu! I za kraj – ne sušite patike na radijatoru! Uklonite unutrašnje uloške i napunite patike novinama, one će upiti vlagu, a pustite da se ulošci osuše na vazduhu.  ljepotaizdravlje.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.