Sezonsko voće i povrće u oktobru

 

sezonsko-voće-povrće-hrana_namirnice_zdravlje_jesen_oktobar_prirodno

U današnjem svijetu je izbor namirnica jako velik i skoro sve nam je uvijek dostupno. Iz tog razloga se jednostavno upadamo u rutinu i jedemo istu hranu. Kada biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsno jer nije svaka namirnica dostupna uvijek, ako je uzgajana na prirodan način.

 

Pronađite uzgajivače

Vrlo lako može pronaći osobe koje uzgajaju hranu na prirodan način. Obično namirnice prodaju na tržnicama i štandovima.

 

Uzgajajte samostalno

Ako imate pristup bilo kakvoj obradivoj površini zemlje, iskoristite to. Posadite omiljeno voće i povrće i uživajte u njemu kada sazre.

 

Prilagodite svoje recepte

Kuhajte s namirnicama koje su sezonske, iako to znači da ćete neka jela jesti samo u određeno doba godine.

 

Uzmite u obzir zamrzavanje hrane

Ako u sezonskim namirnicama želite uživati malo dulje, kupite malo veću količinu i napravite zimnicu. Tako ćete uživati u zdravim i ukusnim namirnicama, a nećete opteretiti novčanik.

 

Sezonsko povrće u oktobru

Cikla

Cikla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salatu.

 

Brokula

Brokula sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

 

Prokulice

Prokulice sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

 

Kupus

Kupus sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

 

Repa

Repa sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

 

Cvjetača

Cvjetača sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

 

Bundeva

Bundeva sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

 

Sezonsko voće u oktobru

Šljive

Šljive sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan su izvor vitamina C.

 

Grožđe

Grožđe sadrži jako malo kolesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

 

Naranče

Naranče sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

 

Kruške

Kruške sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za izradu deserta i jako dobro se slažu uz đumbir.

 

Jabuke

Jabuke sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

 

Dunja

Dunja sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su jako popularne za izradu kompota i džema.

 

Brusnice

Brusnica sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

centarzdravlja.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.