Želite trenirati, a napolju je vruće: Evo kako organizovati pravilnu rutinu

 

vježbanje_ljeto_trening

Vježbanje tokom ljetnih dana donosi dodatni napor organizmu, a stručnjaci preporučuju da svoje treninge planirate u skladu s vremenskom prognozom. Visoke temperature uzrokuju da kardiovaskularni sistem dodatno radi te je potrebno obratiti pažnju da ne bi došlo do bolesti uzrokovanih toplotom.

 

Bez obzira da li je ljeto žarko vruće ili vlažno, niti jedna opcija nije posebno idealna za vježbanje. Sa rastom temperatura i pretpostavkom da će ostati visoke mjesecima može biti teško nastaviti s rutinom vježbanja.

 

No, čini li se toplo vrijeme zapravo težim za vježbanje ili je sve to do našeg psihološkog stajališta?

 

Dobra vijest je da se ne radi samo o vašoj mašti: "Ljudsko tijelo je nevjerovatno neefikasan organ, jer kada vježbamo samo oko 25 posto energije koristi se za kretanje - ostalih 75 posto koristi se za proizvodnju toplote", za magazin Stylist je otkrio Mathew Wilson, šef službe za sportsku medicinu za HCA.

 

To znači da je trčanje po jakom suncu zaista teže nego po hladnom, prozračnom vremenu zbog "termoregulatornog stresa", zbog čega vaš kardiovaskularni sistem dodatno radi.

 

Tijelo je pametno i šalje više krvi da cirkulira kožom kako bi se ohladilo, međutim to znači manje krvi za vaše mišiće i rezultira većim pulsom. Kada postoji i visoka vlažnost zraka, stres na tijelu se povećava, što znači da znoj ne isparava tako lako s kože, što rezultira rastom tjelesne temperature.

 

Baš kao što se vaš mozak može boriti da se koncentrira na više stvari odjednom, tijelo može biti previše zaokupljeno održavanjem hladnoće da ubrza tempo.

 

Međutim, ako uživate u vježbanju i želite dobiti sve blagodati kretanja tijela, ne biste trebali zaustaviti sve treninge u ljetnim mjesecima zbog vrućina - već je važno napraviti promjene u načinu na koji trenirate.

 

Također, ako ne budete dodatno pazili prilikom vježbanja u toplim danima, tijelo može pretrpjeti bolesti povezane s vrućinom. Najčešći simptomi toplotnih bolesti su grčevi u mišićima, povraćanje, mučnina, slabost, glavobolja, nesvjestica, znojenje i hladna i ljepljiva koža.

 

Naravno, dodatna hidratacija je presudna. Ali kada je riječ o promjeni rutine vježbanja, promjene trebaju početi jednostavno s odabirom vremenom vježbanja - izbjegavanje podnevnoga sunce i biranje zaštićenih područja. Jednostavno je potrebno smanjiti izloženost toploti.

 

Također, trening dok je napolju toplo može poboljšati vaše performanse. To je zato što mišići napreduju kad su topli, pa je važno biti fleksibilan u svom treningu.

 

Dakle, obratite pažnju na vremensku prognozu te svoje treninge planirajte u skladu s tim.

klix.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.