Donosimo 7 razloga zašto biste već danas trebali početi konzumirati aroniju

 

aronija_antioksidansi_zdravlje_lijek-iz-prirode_vitamini_minerali

Aronija je vrsta grma porijeklom iz Sjeverne Amerike koji se danas uzgaja u Istočnoj Europi. No, pojam ‘aronija’ se općenito odnosi na bobice tamne boje (Aronia melanocarpa) koje rastu na grmu, a koje se mogu konzumirati na različite načine – samostalno ili kao sastojak sokova, čajeva, jela i slastica. Smatraju se jednim od najbogatijih izvora biljnih antioksidansa, koji nude mnoga svojstva za promicanje zdravlja. Pune su vitamina i minerala, među kojima su najistaknutiji vitamin A i C i mangan, a prethodna su istraživanja otkrila da aronija ima najveći udio polifenola u konkurenciji od čak 143 biljke. Ima li aronija još prednosti? Naravno da ima…

 

7 zdravstvenih prednosti aronije

 

1. Sadrži snažne antioksidanse

Bobice aronije sadrže visoku razinu antioksidansa, spojeva koji brane stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Isto tako, izvrstan su izvor polifenola, što je skupina antioksidansa koja uključuje fenolne kiseline, antocijanine i flavanole.

 

Studije in vitro pokazuju da antioksidansi u bobicama aronije mogu inhibirati aktivnost slobodnih radikala te spriječiti njihovo nepovoljno djelovanje na organizam. Osim toga, aronija je poznata kao jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu okrunjena ORAC jedinicom – mjernom jedinicom za određivanje antioksidativnog djelovanja pojedinih namirnica.

 

2. Ima anti-dijabetički učinak

 

Znanstvena su istraživanja pokazala da ekstrakt aronije pomaže u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upala povezanih s dijabetesom. Isto tako, stručnjaci koji su proučavali glodavce s inzulin-rezistencijom, otkrili su da se ekstrakt aronije borio s rezistencijom na inzulin na nekoliko razina, što ga čini snažnim sredstvom u borbi s dijabetesom.

 

3. Sprječava nastanak raka debelog crijeva

 

Proučavanjem učinka ekstrakata grožđa, aronije i borovnice u sprečavanju rasta raka debelog crijeva, znanstvenici su zaključili da, dok su svi ekstrakti inhibirali rast stanica raka, aronija je imala najjači učinak. Još jedna velika pobjeda za ove tamne bobice!

 

4. Podržava zdravlje organa

 

Studija iz 2016. godine proučavala je učinke voćnog soka od aronije kod laboratorijskih glodavaca s oštećenjem jetre. Znanstvenici su potom otkrili da sok od aronije smanjuje ozbiljne simptome oštećenja jetre, a slično je istraživanje sljedeće godine pokazalo da sok od aronije zaista ima zaštitne učinke protiv oštećenja jetre. Autori studije sugeriraju da bi učinak mogao biti posljedica antioksidativnog djelovanja aronije.

 

5. Štiti arterije i krvne žile

 

Aronija može zaštititi od bolesti koronarnih arterija, odnosno štititi od plaka koji se razvija unutar arterija i tako omogućiti poboljšani protok krvi. To je itekako važno jer mnoge kardiovaskularne bolesti rezultiraju otvrdnjavanjem arterija i smanjenom sposobnošću opuštanja krvnih žila. Nekoliko je studija potkrijepilo te nalaze, a naknadno je donesen i zaključak da aronija učinkovito smanjuje krvni tlak te pomaže u suzbijanju visokog krvnog tlaka u arterijama.

 

6. Pomaže imunitetu i mokraćnom sustavu

 

Bobice aronije mogu ojačati i podržati vaš imunološki sustav. Studija in vitro primijetila je da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus Cereus. Taj se učinak ostvario smanjenjem proizvodnje bakterija zaštitnog štita zvanog biofilm.

 

Uz to, tromjesečno istraživanje na štićenicima 6 domova za njegu otkrilo je da su oni koji su pili 156 ili 89 ml soka od aronije dnevno zabilježili 55%, odnosno 38% smanjenja infekcija mokraćnog sustava. Također, jedno istraživanje na miševima utvrdilo je da elaginska kiselina i miricetin u ekstraktu bobica aronije mogu zaštititi od virusa gripe.

 

7. Bori se protiv anemije

 

Anemija se najčešće javlja kod nedovoljnog unosa željeza prehranom, pa se konzumacija soka od aronije nameće kao logično rješenje. Zbog svojih antioksidansa, vitamina i visokog udjela željeza, aronija pomaže u liječenju anemije, odnosno slabokrvnosti s kojom se bore mnoge žene, trudnice, dojilje, pa i djeca i sportaši.

naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...