Sretno, Jasmila Žbanić: Večeras dodjela BAFTA nagrada

 

jasmila-zbanic_BAFTA_nagrada_redateljica_film

Dodjela nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) održat će se večeras u 20 sati, a naša najbolja rediteljica Jasmila Žbanić u utrci je za dvije zlatne maske u kategorijama - Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film.

 

Žbanić je ušla u historiju kao prva bh. rediteljica koja je dobila dvije nominacije za prestižnu nagradu koju Britanska akademija dodjeljuje svake godine.

 

Ovogodišnja ceremonija dodjele bit će održana u virtuelnom izdanju, a vodit će je glumica Priyanka Chopra Jonas.

 

Podsjećamo da je nekolicina nagrada (za najbolji kasting, kostime, make-up, produkciju, zvuk, specijalne vizuelne efekte…) dodijeljena sinoć, a danas će biti proglašeni pobjednici u preostalih 17 kategorija.

 

Žbanić se u kategoriji Najbolji reditelj/ica takmiči sa Thomasom Vinterbergom, Shannon Murphy, Leeom Isaacom Chungom, Sarah Gavron i Chloe Zhao.

 

S druge strane, Quo Vadis, Aida? se za titulu najboljeg stranog filma takmiči sa ostvarenjima: Another Round, Dear Comrades!, Les Miserables i Minari.

radiosarajevo.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO