Sezona je jagoda: Iskoristite njihove zdravstvene blagodati

 

jagode_vitamini_vlakna_zdravlje_sezona_voće

Proteklih dana u fokusu svih sladokusaca su sočne i slatke jagode koje su odličan izbor za pripremu raznih kolača i drugih poslastica.

 

Jagode pripadaju bobičastom voću, a njihova ljekovitost poznata je još od davnih vremena. Osim što su dobre za čišćenje organizma jer potiču detoksikaciju, posjeduju i svojstva analgetika, djeluju protuupalno i antibakterijski. Sadrže obilje C i A vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Najbolje ih je jesti svježe.

 

Mirisne, slatke i osvježavajuće, jagode su obožavano proljetno voće čiji okus želimo zadržati u našoj prisutnosti i kada njihovo vrijeme prođe. Lagane su za pripremanje pa će svi deserti njima biti brzi i jednostavni.

 

Crvena boja jagode sadrži antocijanine koji stimulišu topljenje nataloženih masnoća. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri mršavljenu i skidanju masnih naslaga.

 

Inflamacija ili upala uobičajena je reakcija tijela na podražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u tijelu koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi ublažiti simptome jedući jagode.

 

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u tijelu što automatski smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Kao što je već spomenuto, ovo voće je prepuno vlakana i kalijuma koji su dokazano dobri za srce i krvni pritisak.

 

Folna kiselina, vitamin B5, Vitamin B6 i elaginska kiselina spriječava gubitak kose. Pored toga, minerali poput bakra i magnezijuma pomažu u spriječavanju peruti i gljivičnih oboljenja kože glave.

 

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od narandži ili limuna, te čak i manje količine omega-3 masnih kiselina.

 

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidansa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima koji se bore sa kancerogenim stanicama i ujedno sprječavaju njihovu sposobnost da se umnože.

Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže dva grama vlakana.


Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvata gotovo 50 posto osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

radiosarajevo.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...