Proteinska kafa ili proffee novi je trend u svijetu zaljubljenika u kafu

 

NAPITAK_PROFEE_PROTEINSKA-KAFA_PROTEINI

Proteinska kafa, inače poznata kao “proffee”, pojavila se prije nekoliko mjeseci i sve više uzima maha kao zdrava opcija za doručak ili čak međuobrok prije treninga No podržavaju li nutricionisti ovaj trend?

 

Ranije ove godine korisnica TikToka @happyhealthyolivia podijelila je video na kojem se vidi kako proteinski shake dodaje u jutarnju šalicu vruće kafe. Otada mnogi slijede proffee trend dodajući vlastite verzije, koje uključuju kombinaciju shakea s okusom kave uz dodavanje vrhnja za šlag (omiljeno u TikTokovoj keto zajednici). Dalgona kava je prošlost! Internet je poludio za tonik kavom. Evo kako ćeš najbolje uživati u ovom napitku Tako se proffee pozicionirao kao nešto više usmjereno na zdravlje. I dok mnogi nutricionisti vide pozitivnu vrijednost u kombinaciji proteina i kave, postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti prije isprobavanja ovog trenda.

@happyandhealthyolivia

New fav way to drink my coffee 😍 ##premierprotein ##proteincoffee ##weightloss

♬ Memories (feat. Kid Cudi) - David Guetta

 

Koje su točno prednosti? 

“Protein u kavi godinama je uglavnom bio namjenjen za fitness profesionalce i ljude usmjerene na zdrav život, ali vidimo da je to postao trend za mase”, objašnjava trenerica Melissa Kathryn. “Moć kofeina u kombinaciji s proteinima izvrsna je za pojačani mentalni fokus, zdravlje mozga, potičući tjelesne ciljeve, jer podržava izgradnju vitkih mišića.”

 

Uz to, pijuckanje kave s proteinskim pićem moglo bi te brže zasititi i uravnotežiti šećer u krvi, kaže dr. Olivia Audrey, naturopatska liječnica. “Kad god možeš kombinirati proteine, posebno one na biljnoj bazi koji će smanjiti razinu upale, s napitkom ćeš si pružiti višu razinu sitosti, što znači da ćeš uravnotežiti šećer u krvi i smanjiti žudnju za hranom još više sati”, kaže ona za The Zoe Report. “Kombinirajući to s kavom i aminokiselinama razgranatog lanca dobrih proteinskih prahova, znači da si dobila razne blagodati za mozak koje ne postoje u kavi kao samostalnom napitku.”

 

Postoje li nedostatci? 

Sve u svemu, neki stručnjaci – poput Lise Richards, nutricionistice i autorice The Candida Diet, oprezni su prema ideji da napitak zamijeni puni obrok. “Za one koji smatraju da je trend kave ujedno sredstvo za jačanje zdravlja i brz doručak upakiran u proteine, ima nekoliko zdravstvenih razloga koje treba imati na umu”, kaže ona.

 

“Prvenstveno je važno razumjeti da vjerojatno unosiš samo proteine ​​i kofein. Proteinski napitak pun kave minimalna je zamjena za doručak s cjelovitom hranom, koji bi također pružio kvalitetnu porciju ugljikohidrata, masti i mikroelemenata. Ova zamjena za doručak mogla bi se kombinirati s malim doručkom u pokretu poput kuhanog jaja i banane kako bi se osiguralo da se i ugljikohidrati i masti unose u organizam.

 

“Čimbenik kofeina također je važno uzeti u obzir, kaže Caitlin Self, nutricionistica. “Kofein može utjecati na razinu kortizola, što može uzrokovati visoke padove šećera u krvi i padove energije tijekom dana”, objašnjava ona. „Dodavanje proteina u kavu može pomoći da ublažiš nervozu izazvanu padom kofeina, ali svakako odaberi visokokvalitetni proteinski prah. Kolagen, organski protein konoplje i organski protein graška dobre su opcije, a kolagen miješa s kavom neprimjetno.” Self također upozorava na dodavanje nekih zamjena za šećer. “Pripazi na dodane šećerne alkohole (koji obično završavaju na -ol)”.

miss7.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...