"Seaspiracy": Novi dokumentarac na Netflixu o kojem se ne prestaje pričati

 

dokumentarac-netflix-seaspiracy-dokumentarni-film-more-vegetarijanci-riba

Moramo priznati da je u posljednje vrijeme rubrika dokumentarnih filmova na Netflixu jedna od najdražih u koju volimo zaviriti. Razlog zašto je to tako krije se u brojnim zanimljivim uprizorenjima koji nas uče, osvješćuju, ali u isto vrijeme i šokiraju. Baš jedan takav dokumentarac posljednjih dana privlači svu pažnju, stoga ako još uvijek niste pogledali ‘Seaspiracy’, krajnji je trenutak da to učinite jer smo sigurno da nećete ostati razočarani.

 

‘Seaspiracy’ je dokumentarni film redatelja Alija Tabrizija koji je javnosti već otprije poznat po jednako zanimljivom dokumentarcu iz 2014. ‘Cowspiracy: The Secret Sustainability’. Ipak, sada je riječ o jednoj posve drugačijoj priči, onoj koja govori o nepovratnoj šteti koja je nanesena oceanu, a za što je kriva isključivo ljudska ruka. ‘Seaspiracy’ nas uvodi u svijet industrije morskih plodova, komercijalnog ribolova koji je izuzetno štetan za morsku floru i faunu. Dokumentarac gledatelju pokazuje ocean, a pritom pokušava osvijestiti ulogu životinja i zašto zadiranje u njihov svijet ima štetan utjecaj na planet Zemlju i cijeli ekosustav. Isto tako, dokumentarac se bavi i pitanjem lažnih certifikata, problema s plastikom, a otkriva i surove metode ubijanja morskih životinja čiji je opstanak već sad pod upitnikom. Borba za očuvanjem oceana pokušava se suprotstaviti nehumanom ribolovu koji svojim postupcima između ostalog uzrokuje velike klimatske promjene i narušava prirodni balans, a isto tako, dokumentarac se dotiče i velikog zagađenja kao posljedice ljudske neosviještenosti. ‘Seaspiracy’ je zapravo potresan, ali vrlo realan dokumentarac koji govori o istini pred kojom uporno zatvaramo oči i upravo zato bi baš svatko trebao pogledati što se krije u morskim dubinama, zašto je to važno i zašto bismo svi skupa trebali biti puno odgovorniji prema planeti na kojoj nismo – sami!

fashion.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO