Kako stvoriti zdrav odnos sa sobom samima?

 

mental-coach-NLP-Katarina-Pavliša

Odnosi i društvene veze važan su aspekt života. Društvena smo bića koja napreduju kroz povezanost, ljubav, intimnost te snažnu emocionalnu i fizičku interakciju s drugim ljudima. Iz tog razloga skloni smo utrošiti puno vremena na naše odnose s drugima koji nam pomažu da se osjećamo cjelovito. I dok je istina da su odnosi s drugima važni, često zanemarujemo najvažniji odnos od svih – odnos sa samim sobom.

 

Bez dobrog odnosa sa sobom samima, teško je imati zdrav odnos s drugima. Kao što se često kaže, prvo se moramo brinuti o sebi. O tome se upravo radi kad govorimo o odnosu sa sobom samima. Ako u ovom trenutku osjećate da na bilo koji način zanemarujete svoj odnos sa sobom, niste sami, mnogi to čine. Nikad nije kasno ponovno se povezati sa samima sobom. Možete početi već danas. Donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti.

 

Kako stvoriti zdrav odnos sa sobom samima?

Osvijestite što govorite sami sebi

Svatko ima unutarnji dijalog koji se ponavlja. Jesmo li ga svjesni ili ne, mi razgovaramo sami sa sobom. Možda taj monolog ne čujemo, no on je ipak prisutan. Ponekad on može biti jači od bilo kojeg drugog dijaloga. Ponekad to uopće ne čujemo, a još uvijek kontrolira naš život. Koliko često u raznim situacijama kažemo sami sebi rečenice u stilu nisam dovoljno dobar/a, ne pripadam ovdje, sve sam zeznuo/la, nema šanse da uspijem, ja sam izgubljeni slučaj i slično? Sve su to primjeri koji mogu biti prepreka na putu u našem životu i odnosu sa samim sobom. I nitko nije imun na to jer se često ovaj tip razgovora sa sobom samim događa u našoj podsvijesti. Stoga “kopajte duboko” kako biste otkrili koja uvjerenja govorite samima sebi jer prvi korak u njihovom rješavanju jest prepoznati da su prisutna.

 

Koristite tehnike opuštanja

Stres je jedan od najvećih čimbenika koji utječe na naše cjelokupno zdravlje. Često dolazi kao rezultat našeg unutarnjeg dijaloga koji se pretvori u pretjerano analiziranje i razmišljanje. I baš kao što često izazivamo sami sebi stres vrtnjom u začaranom krugu misli i preuveličavanjem problema, jednako ga tako možemo smanjiti. Budite brižni prema sebi tako što ćete uložiti vrijeme i trud u korištenje tehnika za opuštanje i time smanjiti taj stres. Već jednostavnim dubokim disanjem možete utjecati na razinu stresa jer kad se osjećate pod stresom, vaš puls se ubrzava i vaše misli se utrkuju. Uz nekoliko svjesnih dubokih udaha, možete ih usporiti.

 

Prakticirajte suosjećanje

Većina nas su sami sebi najveći kritičari. Razbijamo glavu nad stvarima za koje bismo drugim ljudima rekli da nisu vrijedne razmišljanja. Pokušajte prepoznati kad to radite i preokrenite to. Recimo da ste nešto nekvalitetno odradili i da se trebate nositi s posljedicama. Dali biste sve da možete ispočetka, no svi znamo da to nije moguće. Umjesto toga, izgovorite ove moćne riječi: “Pa što? Događa se!” i pitajte se: “Što mogu naučiti iz toga i kako ću drugi put napraviti drukčije?”. Prošlost ne možemo vratiti i nema smisla razmišljati o stvarima koje se ne mogu promijeniti. Ono što možemo jest izvući učenje iz te situacije, nastaviti sa svojim životom i primijeniti to učenje u budućnosti.

 

Okružite se podrškom

Svatko treba malo pomoći. Koliko god da se volite i suosjećate sami sa sobom, i dalje ćete trebati ljude na koje se možete osloniti. Okružite se ljudima koji podižu vaše raspoloženje, a provodite manje vremena s onima koji ga spuštaju. Naše vrijeme je previše vrijedno da bismo ga nepotrebno rasipali.

 

Uvedite rutinu vježbanja

Postoji jaka veza između fizičkog i mentalnog zdravlja. Ako trenutačno uopće ne vježbate, vrijeme je da uvedete neku fizičku aktivnost. To može biti i svakodnevno hodanje, važno je da se krećete. (Pročitajte: Svakodnevne navike koje će vam donijeti unutarnji balans)

 

Odvojite vrijeme za samorefleksiju

Danas kada je život posebno užurban, odvojite trenutak kako biste se pozabavili sami sobom. Vaše mentalno i emocionalno zdravlje je previše važno da biste ga prepustili slučaju. Stoga s vremena na vrijeme odvojite nekoliko trenutaka za zdravu samorefleksiju – vrijeme kada ćete promisliti kako se odvija vaš život, s čime ste zadovoljni, a s čime niste. Također, to može biti dobar trenutak da napravite pauzu i presložite neke stvari u životu, posebno kad primijetite neke znakove tjeskobe.

 

Evaluirajte svoj život

Gdje ste danas nasuprot onome gdje želite biti? Ako postoji veliki raskorak, još uvijek postoji šansa da ćete tamo doći na svoj način. Za početak, ako uspješno promijenite svoj negativni unutarnji dijalog, možda će se i okolnosti početi mijenjati. Također, identificirajte bilo koje druge prepreke na svom putu s kojima se do sada niste bavili. Možda je vrijeme da se suočite s tim blokadama i postanete uspješniji i zadovoljniji sami sobom.

 

Ako dovoljno cijenimo sebe, nećemo prihvatiti nešto što je za nas manje vrijedno i imat ćemo snagu udaljiti se od bilo čega što na nas utječe negativno jer smo u fazi kada već znamo i osjećamo što je za nas savršeno. Isplati se pobrinuti za sebe.

 

Piše: Katarina Pavliša, certificirani mental coach i NLP trenerica ljepotaizdravlje.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO