Kako biti dobar roditelj i učiniti da djeca izrastu u kvalitetne osobe

 

roditelj-roditeljstvo-djeca-odgoj

Dobar roditelj ne mora biti savršen. Nitko nije savršen. Ni jedno dijete nije savršeno … imajući ovo na umu važno je kad postavljamo svoja očekivanja.


Uspješno roditeljstvo nije u postizanju savršenstva. Ali ne znači da ne bismo trebali raditi na tom cilju. Prvo postavite visoke standarde sebi, a zatim svojoj djecig. Mi im služimo kao uzori.


Ovo su savjeti o učenju dobrih roditeljskih vještina. Nisu ni brzi ni laki. I vjerojatno nitko ne može sve to raditi cijelo vrijeme, ali korisno je obratiti pažnju i usvojiti ovakve oblike ponašanja prema djetetu.


BUDITE DOBAR UZOR


Nemojte samo reći djetetu što želite da radi. Pokažite mu. Čovjek je  posebna vrsta jer možemo naučiti oponašanjem. Programirani smo da kopiramo tuđe postupke kako bismo ih razumjeli i ugradili u svoje. Djeca posebno pažljivo prate sve što njihovi roditelji rade, prenosiParenthing for Brain.


Dakle, budite osoba kakva želite da vaše dijete bude – poštujte svoje dijete, pokažite mu pozitivno ponašanje i stav, empatiju prema djetetovim emocijama i vaše će dijete slijediti njegov primjer.


VOLITE IH I POKAŽITE TO


Ne možete ih razmaziti ako im pokazujete ljubav. Samo ono što odlučite učiniti (ili dati) u ime ljubavi može – stvari poput materijalne popustljivosti, popustljivosti, niskih očekivanja i pretjerane zaštite. Kad se te stvari daju umjesto prave ljubavi, tada ćete imati razmaženo dijete.


Pokažite svom djetetu da ga volite tako što ćete ga zagrliti, provesti vrijeme s njim i svakodnevno ozbiljno slušati njegove probleme.


VJEŽBAJTE LJUBAZNOST I ČVRSTO POZITIVNO RODITELJSTVO


Bebe se rađaju s oko 100 milijardi moždanih stanica (neurona) s relativno malo veza. Te veze stvaraju naše misli, pokreću naše postupke, oblikuju našu osobnost i u osnovi određuju tko smo. Stvoreni su, ojačani i “isklesani” kroz iskustva kroz naš život. Pružite djetetu pozitivna iskustva. Imat će sposobnost iskusiti pozitivna iskustva i ponuditi ih drugima.


Pružite djetetu negativna iskustva. Neće imati takav razvoj potreban da bi mogli napredovati. Otpjevaj tu glupu pjesmu. Organizirajte škakljivi maraton. Ići u park. Smijte se sa svojim djetetom. Vozite se kroz osjećajni bijes. Riješite problem zajedno s pozitivnim stavom. Ova pozitivna iskustva ne samo da stvaraju dobre veze u mozgu vašeg djeteta, već stvaraju i sjećanja na vas koja vaše dijete nosi cijeli život.


Što se tiče discipline, čini se da je teško ostati pozitivan. Ali moguće je prakticirati pozitivnu disciplinu i izbjeći kaznene mjere.


Biti dobar roditelj znači da svoje dijete morate naučiti moralu u tome što je ispravno, a što ne. Postavljanje ograničenja i dosljednost ključ su dobre discipline. Budite ljubazni i čvrsti pri provođenju tih pravila.


Usredotočite se na razlog koji stoji iza djetetovog ponašanja. I neka to bude prilika za učenje za budućnost, umjesto da se kažnjava za prošlost.


RAZGOVARAJTE S DJETETOM


Razgovarajte s djetetom i također ga pažljivo slušajte. Držeći otvorenu liniju komunikacije, imat ćete bolji odnos sa svojim djetetom i vaše će dijete doći k vama kad bude u problemu.


No, postoji još jedan razlog za komunikaciju – pomažete djetetu da integrira različite dijelove svog mozga. Integracija je slična našem tijelu u kojem se različiti organi trebaju koordinirati i surađivati kako bi održali zdravo tijelo. Kada se integriraju različiti dijelovi mozga, oni mogu skladno funkcionirati u cjelini, što znači manje bijesa, više suradničkog ponašanja, više empatije i bolje mentalno blagostanje.


Da biste to učinili, razgovarajte kroz iskustva. Zamolite dijete da opiše što se dogodilo i kako se osjećalo razvijajući usklađenu komunikaciju. Ne morate pružati rješenja. Ne trebate imati sve odgovore da biste bili dobar roditelj. Samo slušanje i postavljanje razjašnjenih pitanja pomoći će im da shvate svoja iskustva i integriraju sjećanja.
novilist.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.