Da li je pandemija koronavirusa zauvijek promijenila modnu industriju?

 

pandemija-moda-fashion-modne-revije

Modne revije koje su održane nakon početka pandemije koronavirusa, u toku 2020. i 2021. godine, karakterizirao je digitalni pristup – od virtuelnih revija, video snimaka korištenih za prezentaciju kolekcija pa do korištenja robota kao modela na pisti.


Ograničenja COVIDa-19 natjerala su glavne modne centre New York, London, Milano i Pariz da sedmice mode u proteklih godinu dana postanu virtualne, a brendovi su preispitali kako zadržati zanimljivost modnih pista online, prenosi Reuters.


Iako su mnogi optimistični u pogledu povratka na događaje vezane za modu, trenutna situacija govori kako će digitalna izdanja biti još uvijek primat.


“Digitalno kao prvi izbor je nešto što ćemo i dalje gledati”, rekla je izvršna direktorica Britanskog modnog vijeća Caroline Rush za Reuters.


Za razliku od prethodnih revija koje su se u sklopu Fashion Weeka odvijale uživo, većina brendova je unaprijed pripremila video snimke kojim su promovisali nove kolekcije, a koji su se kasnije emitovali u određno vrijeme u okviru određenog Fashion Weeka.


Također, neke modne kuće poput Versacea su odustale od prezentacije novih kolekcija na sedmici mode te su to uradile naknadno preko svojih web stranica i društvenih mreža.


Ono što je pandemija pokazala jeste da za organizaciju i uspjeh modnih događaja nije potrebno prisustvo publike te da bi uz mogućnosti koje tehnologija pruža isti pristup mogli koristiti u budućnosti.

zene.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...