7 savjeta za srećniji i ljepši život

 

psihologija-sreća-opuštenost-ljepota-život

Profesor Martin Seligman, jedan od utemeljitelja pozitivne psihologije, proveo je značajan broj istraživanja, kako bi dokazao da ova vrsta psihoterapije, može ljudima pomoći da žive ugodan i sretan život. On čini ljude sretnijima, ohrabrujući ih da žive s pozitivnom filozofijom. Donosimo ti 7 osnovnih pravila i savjeta, koji ti mogu pomoći u borbi protiv depresije, anksioznosti, doprinijeti boljem mentalnom i fizičkom zdravlju i većim postignućima u životu.


Pravilo ogledala

Pravilo je prilično jednostavno – znači da je svaka pojedinačna osoba u tvom životu, zapravo tvoje ogledalo. Oni odražavaju tvoju vlastitu ličnost, karakterne osobine, čak i one koje ti se ne sviđaju. Karakteristike koje vidiš kod ljudi oko sebe, mogu ti pružiti priliku da bolje upoznaš sebe, a zatim da rasteš. Sve osobine kojima se najviše diviš ili mrziš kod drugih, su i tvoje svjesne ili nesvjesne osobine. Na primjer, ako se neko ponaša prema tebi s nepoštovanjem, tada se vjerojatno i ti tako ponašaš prema drugim ljudima, ali ne obraćaš puno pažnju na to. Ako želiš nešto promijeniti u vezama, počni od sebe – budi promjena koju želiš postići.


Moć izbora

Sve što se dešava u tvom životu, rezultat je izbora koje donosiš u svom životu. Tvoji izbori u vezi s prijateljima, načinom života i uvjerenjima, oblikuju tvoju ličnost. Mi smo autori svoje sudbine. Ako imaš posla s dosadnim osobama i uvijek se zatekneš u pokušaju rješavanja njihovih problema, onda je to ono što radije radiš u tom određenom trenutku svog života. Ti si osoba, koja si to dopušta. Ne možeš se žaliti nikom.


Snaga grešaka

Moraš shvatiti da bilo ko može pogriješiti. Ponekad naša vjerovanja ili naši postupci, bez obzira koliko mislimo da smo u pravu, drugi neće smatrati ispravnim. Ne trebaš svijet vidjeti samo crno-bijelo. Niko nije savršen. Svi imamo pravo na grešku. Budi spreman/spremna da ih prepoznaš i analiziraš šta možeš učiniti da ih popraviš.

Pravilo relevantnosti

Postoje neke stvari, koje ovise samo o nama. Nema potrebe da se žališ na svoj način života, veze ili posao. Ako ne možeš biti potpuno zaljubljen/zaljubljena u neku osobu, smiješno je očekivati ​​isto od nje. Kad odlučiš da zaslužuješ bolje, promjene koje su ti potrebne, počeće se same događati. Daj prioritet svojim ciljevima. Ako želiš postići puno, ciljaj visoko i kreni u akciju!


Efekat zavisnosti

Niko ti ništa nije dužan. Ali možeš odlučiti biti ljubazan/ljubazna prema drugoj osobi i nesebično joj pomoći. Ne trebaš čekati nešto kao odgovor. Biti dobar prema drugima, trebao bi biti dar sam po sebi. Ako želiš biti dobra osoba, moraš vjerovati u sebe. Svakako, postoje trenuci kada trebaš reći: “Ne”. Pristajanje na sve što neko traži od tebe, nije nešto što će te usrećiti. Donesi ispravne odluke za sebe, budi sebi priritet.


Pravilo prisutnosti

Počni živjeti ovdje i sada. Ne razmišljaj o prošlosti, jer svaki sljedeći trenutak počinje sadašnjost. Ne brini ni za budućnost, jer ona još nije započela. Ako se previše vežeš za prošlost, možeš se osjećati depresivno. Briga za budućnost dovodi do anksioznosti. Ugađanje našim emocijama i mislima, koje doživljavamo u ovom trenutku dobro je za naše raspoloženje, zdravlje i naše odnose s drugim ljudima. Sve dok živiš u sadašnjosti, stvarna si osoba i u svoj život unosiš sklad i sreću.


Moć optimizma

Ne zanemaruj sitnice, koje te okružuju. Ne kritikuj život, ne kritikuj sebe. Uživaj u ljepoti prirode: sunčana ljeta, rijeke, zelene šume, sjajni prijatelji … Dok god živiš, pokušaj uzimati sve što možete iz svojih svakodnevnih trenutaka, da budeš srećna osoba. Budi produktivna osoba, aktivna i imaj život pun pozitivnih emocija. Kada provodiš vrijeme gledajući TV, ležeći na kauču ili radeći druge stvari, koje tvoj život ili um ne ispunjavaju novim i zanimljivim iskustvima, nisi dio stvarnog svijeta.
ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...