Modni trendovi za proljeće/ljeto 2021.: Pogledajte što ćemo nositi u narednim mjesecima

 

moda-trend-proljeće-ljeto-2021-fashion

Tijekom Tjedna mode nagledali smo se brojnih trendova koje ćemo dočekati raširenih ruku s početkom sezone proljeće/ljeto 2021. Modni vizionari jasno su dali do znanja koje modne trendove predlažu za nadolazeću sezonu, a hoće li oni zaživjeti ili će proći ispod rada, za sada još uvijek ne možemo znati, no zato znamo o kojim trendovima je riječ


Dizajneri širom svijeta marljivo su radili i tijekom karantene. Iako je pandemija mnogima pokvarila planove, cirkadijski ritam mode nije se zaustavio ni sekunde, a mi smo pomno bilježili sve modne novitete. Tijekom Tjedna mode uočili smo nekoliko modni trendova koji se nameću u nadolazećoj sezoni za proljeće/ljeto 2021.


Prema onome što smo imali prilike vidjeti, nije teško zaključiti kako u narednim mjesecima slijedi borba između dva modna pravca - minimalizma i maksimalizma. Upravu smo istu borbu vodili i tijekom karantene - zavaljeni na kauču u casual trenirci s gorkom željom da slavimo život u party haljinama.


Dok jedni dizajneri smatraju kako treba stati na kraj monotonoj odjeći kojoj smo bili naklonjeni proteklih mjeseci, drugima se svidjela ideja praktičnosti i neopterećenog izgleda. Stoga ćemo na proljeće i ljeto biti svjedoci raznih međusobno različitih trendova kao što su primjerice glamurozne balske haljine i udobne papuče za van.


Modni trendovi za sezonu proljeće/ljeto 2021.

1. Bajkovite haljine dostojne bala

Haljine su neizostavan komad odjeće u ormarima žena diljem svijeta, a posebno im se veselimo u proljeće kada se konačno možemo odreći pletenih vesti i debelih kaputa. Iako još uvijek nemamo puno prilika za nošenje haljina, vjerujemo kako će se situacija vrlo brzo vratiti u normalu. Dizajneri sugeriraju dramatične, bajkovite i ekstravagantne haljine koje će po svemu sudeći biti vodeći trend u 2021. Imali smo to prilike vidjeti i na revijama brendova Molly Goddard, Jacquemus, Cecilie Bahnsen, Halpern i Simone Rocha.


2. Sanjamo o plaži

Eskapizam je bila tema kojom su se mnogi dizajneri bavili tijekom dizajniranja kolekcija za sezonu proljeće/ljeto 2021. Nitko to nije odradio bolje od modne kuće Versace koja je svoju kolekciju posvetila morskim zvijezdama, draguljima, havajskim košuljama i svemu bajkovitom što nas podsjeća na ljeto. Prema podacima Mode Operandi odjeća i obuća koju bi nosili na moru ili bazenu trenutno je u porastu. To podrazumijeva slamnate torbe i šešire za plažu, lepršave haljine i espadrile s platformom.


3. Mala crna haljina nema rok trajanja


Kroz kolekcije smo vidjeli na Tjednu mode jasno je kako su se dizajneri poigravali idejom 'gole haljine', koristeći pripijene siluete i izreze, a osim balskih haljina u narednim mjesecima najpopularnije bit će crne haljine. Jacquemusova crna slip haljina najpoželjniji je komad na stranici Moda Operandi. Brendovi kao što su Khaite i Victoria Beckham predstavili su jednako poželjne ljetne haljine u crnoj boji koje će u narednim mjesecima zasigurno biti hit među trendsetericama.


4. Gledamo svijet kroz ružičaste naočale


U moru jarkih boja tipičnih za proljeće i ljeto isticat će se ružičasta. Od nježne boje lubenice, preko fuksije do jarko ružičaste - bit će dobrodošle sve nijanse ove 'Barbie' boje. Roksandina maksi haljina i haljina s potpisom Molly Goddard bile su dva najupečatljivija stajlinga na ​​Londonskom tjednu mode.


5. Živopisni printevi koji plijene pažnju


Dugine pruge postale su neslužbeni motiv u 2020. te simbol nade i optimizma, pa ne čudi što su ovaj trend dizajneri željeli zadržati i u 2021. Živopisni printevi koje smo imali prilike vidjeti u kolekcijama Gabrielle Hearst, Versacea i Christophera Johna Rogersa u trenu će popraviti raspoloženje vama i svima oko vas.


6. Bazični komadi s pomakom


Ove godine usredotočeni smo na nosive, klasične i svestrane komade s malim zaokretom. U središtu većine kolekcija mogli smo vidjeti bazične komade s pomakom poput predimenzionirane košulje s potpisom Valentina ili nesvakidašnjih balonera koje su predstavili Louis Vuitton i Burberry.


7. Traperice širokih nogavica započinju svoju vladavinu


Iako su još uvijek prisutne u modnom svijetu, uske traperice više nisu dominantan prizor u svijetu denima. Svoju vladavinu na modnoj sceni započeli su udobni modeli traperica širih krojeva koje ćemo obožavati i tijekom 2021. godine. Podaci online trgovine MatchesFashion jasno pokazuju da je potražnja za trapericama u 2020. godini porasla za 50 posto, i to unatoč pandemiji i karanteni, a najviše pažnje među trendsetericama izazvali su modeli ležernijeg kroja. Ležerne traperice širokih nogavica zamijetili smo u kolekcijama brendova Chloe, Balenciaga, Paco Rabanne i Victoria Beckham.


8. Monokromatski look


Kada je riječ o paleti boja za proljeće/ljeto 2021, na modnoj sceni prevladavat će dvije krajnosti. Neki su se dizajneri poigrali vedrim nijansama i printevima, a drugi su se držali klasične jednobojne sheme. Natalie Kingham, direktorica nabave u tvrtki Matchesfashion, napominje kako je ovo savršena kulisa za isticanje modnih dodataka. Odjeća u crnoj ili bijeloj boji pametna je investicija jer ćete je uvijek moći nositi.


9. Jednostavno slojevito odijevanje


Posljednjih nekoliko sezona svjedoci smo vladavine minimalizma 90-ih. Čiste linije i prigušena paleta boja bit će poželjna i u narednim mjesecima, a dizajnerski brendovi poput Jil Sander i Walesa Bonnera jednostavnost vide u jednostavnom slojevitom odijevanju koje će stajlingu dati dimenziju te ga učiniti zanimljivim, a istovremeno nenametljivim. Odjenite bijelu tuniku preko crnih hlača ili pletenu vestu preko slip haljine.


10. Opušten poslovni look


Budući da mnogi još uvijek rade od doma, iznenadila nas je količlina poslovne odjeće koju smo imali prilike vidjeti na Tjednu mode. Ipak, primjetna je mala razlika u odnosu na prethodne kolekcije. Poslovna odjeća sada je puno funkcionalnija, ležernija i ugodnija za nošenje od strogih uniformiranih silueta koje zamišljamo kada pričamo o poslovnom odijevanju. Jedan od najboljih primjera ovog trenda koji bilježi ogroman porast potražnje su široke hlače.


11. Mrežaste i rupičaste tkanine


Ako tražite nešto potpuno drugačije i neočekivano, ovo je zasigurno najekstravagantniji trend koji ćete zateći na ovoj listi. Brendovi poput Burberryja, Givenchyja, Prade i Nanushke poigrali su se rupičastim i mrežastim materijalima koji su još jedan odličan način za postizanje slojevitog stajlinga.


12. Zavodljiva gola leđa


Ovo je silueta koju smo vidjeli nebrojeno puta, a dizajneri poput Victorije Beckham i Nanushke kreirali su haljine s velikim otvorima na leđima koje, ovisno o samom modelu, mogu izgledati podjednako dobro za plažu, večernji izlazak ili svečane prilike.


13. Predimenzionirani puff rukavi nastavljaju svoju dominaciju


Pretjerani, pufasti rukavi neumorno dominiraju posljednjih nekoliko godina, a svoju će dominaciju nastaviti i u 2021. godini. Na Tjednu mode primijetili smo razne komade odjeće s ovim statement detaljem, poput haljina s ogromnim 'balon' rukavima koje je predstavio Loewe ili pak kaputa sa skupljenim rukavima koje predlaže Altuzarra.


14. Mini haljine i suknje nadvladat će midi modele


Iako su sredinom 60-ih godina izazivale pomutnju među modnim konzervativcima, slavne dame poput Mie Farrow, Jane Birkin i Twiggy uspjele su popularizirati ideju nošenja minijaturnih haljina u časopisima, filmovima i na modnim pistama. Desetljećima kasnije duljina haljina i suknji odavno je prestala biti modnim tabuom, a u nadolazećoj sezoni mini haljine i suknje potpuno će nadjačati midi modele. Jacquemus, Miu Miu i Louis Vuitton samo su neki od brendova koji su u svoje kolekcije uvrstili mini suknje i mini slip haljinice.


15. Pripijeni topići


Ovaj je trend postao viralan hit kada su Adele i Beyonce primijećene s pripijenim topićem s printom koji nosi potpis brenda Marine Serre. To je potaknulo dizajnere da krenu razmišljati u istom pravcu. Miu Miu, Jil Sander, Sportmax i Prada uključili su ovaj trendi komad u svoje kolekcije za proljeće/ljeto 2021.


16. Prozračne, lepršave tkanine


U brojnim kolekcijama predstavljenim na Tjednu mode primijećene su lagane, prozirne, lepršave i prozračne tkanine koje su ugodne na koži, pogotovo u toplim mjesecima. Većina njih dolazi u nježnim i pastelnim tonovima koji su također poželjni kada temperature narastu.


17. Grudnjak u prvom planu


Vidljivi grudnjaci možda ne zvuče kao nešto što bi trebalo postati trend, no uvjeravamo vas kako je itekako moguće učiniti ga profinjenim. Najnovija kolekcija dizajnerice Simone Roche najbolji je primjer kako istaknuti grudnjak, a da stajling izgleda otmjeno i trendi. Statement grudnjak jednostavno navucite preko predimenzinorane košulje. Također možete dio grudnjaka pustiti da viri ispod haljine, kao što to predlaže Victoria Beckham.


18. Dugačke ogrlice


Zaljubljenici u boho look polako dolaze na svoje. Umjesto glamuroznih chokera, bisera i cirkona, ove sezone u prvi plan bit će gurnute dugačke boho ogrlice poput onih koje smo imali prilike vidjeti na revijama modnih kuća Dior i Chloe.


19. Praktične tote torbe zamijenit će minijaturne modele


Već godinama male torbice suvereno vladaju stajlinzima, no čini se da bi mogle biti prve modne žrtve koronavirusa. Iako nikad neće izaći iz mode jer su savršen modni dodatak za svečane prigode, mali modeli torbica definitivno su se pokazali nepraktičnima u današnjoj situaciji kad sa sobom moramo imati dezinficijense, maramice, maske i sve ostalo što inače nosimo. Modne kuće poput Loewea, Proenza Schoulera, Celine i Diora na modnim revijama za nadolazeću sezonu predstavili su svoje verzije velikih tote torbi.


20. Udobne papuče za van

Udobne i tople papuče dominirat će i u 2021. godini, zahvaljujući dizajnerima koji ih i dalje vide kao isplativu investiciju. Veliki broj ljudi provodi vrijeme opuštajući se u svoja četiri zida, a mnogi još uvijek rade od doma pa nije ni čudo da se brendovi koncentriraju na udobnu obuću poput kućnih papuča ili mekanih balerinki i mokasinki koje ćete jedva osjetiti na nogama. The Row, Balenciaga, Roksanda i Coach lansirali su 'papuče za van' koje ćemo, uvjereni smo, uskoro viđati na svakom koraku.
tportal.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...