Jednostavni koraci za postizanje općeg zadovoljstva

 

DOBAR-OSJEĆAJ-PLAN-PLANIRANJE-ZADOVOLJSTVO-ZAHVALNOST

Tko je vođa vašeg života? Direktor, roditelj, partner..? Određuje li ta osoba sve zadatke koje ćete morati napraviti ili je ta osoba netko tko vas potiče, motivira kad stanete i potapša po ramenu kad skrenete s puta?

Prepoznajete li u ovim riječima sebe?


Naravno, vi ste ta osoba koja brine o samoj sebi na najbolji mogući način. Sljedećih pet koraka vam neće biti strano, no podsjetit će vas na one najbitnije i suštinske detalje koje često zaboravimo.


1. „Po jutru se poznaje dan“

Koliko ste puta istrčali van iz kuće dignuvši se prekasno i uletjeli u dnevni žrvanj?

Vjerojatno mnogo puta.

Prisjetite se kako ste se tada osjećali i jeste li bili zadovoljni.


Koliko ste puta ustali na vrijeme i sve važne obaveze prije posla uspješno obavili? Vjerujem mnogo puta. Osjećaje koji su vas tada preplavili nije mogla omesti ni dosadna kiša. Baš suprotno, svidjela vam se, a po noći ste se uz nju fenomenalno naspavali.


Sve je moguće i sve opcije su moguće. Da bismo mogli birati što ćemo raditi i kako ćemo to raditi, trebamo znati kako se želimo osjećati. Početak dana je najbitniji korak. Ako ništa drugo, zato što je početak. Kako bismo od dana koji je pred nama izvukli najbolje moguće trebamo se prije njegovog početka pozabaviti njime i našim odnosom prema onome što dolazi.


Napravite sljedeće…


Dok pijete kavicu ili čaj, ili samo sjedite, dok vas nitko ne ometa (ovo je izuzetno bitno),

zapitajte se: “Kako se danas želim osjećati?“ Kad vaš um čuje taj osjećaj on će cijeli dan posvetite njemu. Svaki zadatak, razgovor, misao, uvjerenje posvetite ostvarenju osjećaja kojeg ste poželjeli imati.


Ja se obavezno svako jutro prvo zahvalim na danu takav kakav jeste i već osjećaj koji mi odgovara dolazi sam po sebi. Nakon zahvale nema loših osjećaja. Isprobajte, ako do sada niste!


2. Tjedni i dnevni planovi određuju nam ritam

Tjedni planovi se rade na kraju tjedna za predstojeći. Tjedni plan treba sadržavati sve naše obveze, jednako kao i naše tjelesne aktivnosti. U tjednom planu nikako ne treba izostaviti čitanje knjiga, slikanje, sviranje i ostale aktivnosti koje nisu određene vremenom, već vašom slobodnom voljom.


Dnevni planovi su već dio tjednog, no kako su podložni promjenama, potrebno ih je dan ranije, uvečer, korigirati. Nakon jutarnje zahvale prođite dnevni plan rada u glavi ili zapisanog na papiru. Podsjetite se što ćete to danas raditi i stvorite svoj današnji ritam.


Tu se ubrajaju vaše poslovne i privatne obveze. Ako ste planirali danas otići u kupovinu osnovnih namirnica za život i to pronašli u svom planeru, onda ste sigurni da ovakve obveze neće biti teško obaviti za razliku od onih na koje zaboravite pa vas neugodno iznenade. Na takav način si stvarate sigurno i udobno okruženje.

Osiguravamo si da veći dio dana budemo u dobrom stanju. U slučaju iznenadnih obveza razumnije i smirenije im možemo krenuti ususret. Oni koji su prepušteni neplaniranju, nemaju ritam, no imaju konfuziju u kojoj se vrlo teško snaći.


Osoba koja planira zna kada je došla do trenutaka u kojima ne treba ništa raditi i prepušta se odmoru, nekoj drugoj željenoj aktivnosti ili dokoličarenju. Prepoznala je višak vremena.


Bez planiranja ne možemo biti svjesni imamo li vremena ili ga više nema.

Pametnim planiranjem štedimo svoju energiju koju ulažemo u vrijeme samo za sebe.


3. Kreiranje i održavanje željenog stanja

Kreiranjem osjećaja na početku dana zahvalnošću vi kreirate stanje u kojemu ćete biti tijekom cijelog dana. U tom danu se neće odvijati baš sve onako kako vam odgovara i to već unaprijed znate. To je vaša prednost. No kreirano stanje vam omogućava da već unaprijed stvorite odnos prema situaciji koja dolazi.


Odnos je upravo u vezi s osjećajem kojeg ste odabrali u prvom koraku. Objasnit ću kroz primjer. Da vam i najgori partner kojeg inače ne podnosite taj dan dolazi vi ćete zauzeti stanje koje je u skladu sa željenim osjećajem. Kako se ne možemo pripremiti za situacije za koje ne znamo da će doći, možemo već imati pripremljeno stanje. Dobra priprema je 90% posla.


Koga ćete prije razljutiti, nasmijanog ili namrgođenog tipa? Ovo stvoreno stanje treba cijeniti i održavati. Imajte strpljenja za sebe i druge.


Što to točno znači?


Dajte si vremena za razmišljanje i nemojte odluke donositi naprečac. Ne dozvolite drugima da njihovo inzistiranje izazove kod vas loše osjećaje kakve ne želite. Zatražite vrijeme koje vam je potrebno da donesete odluku.


Tako vaš odgovor nije negativan, što je dobro za drugu stranu, a dobivate na vremenu da u dobrom stanju sa samom sobom donesete odluku. Manja je vjerojatnost da ćete ići preko svojih mogućnosti i zaboraviti svoje tjedne i dnevne planove.


4. Svaki kraj je novi početak

Početak novog dana ovisi o kakvoći završetka prethodnog dana. Kako možemo utjecati na početak, tako možemo utjecati i na kraj dana. Kraj samog dana je jednako bitan kao i početak. Prije nego utonete u san preletite današnjim danom i izdvojite u svojim mislima, a možete i zapisati ako tako volite, najbitniju, najdražu ili najvažniju stvar koja je bila dio tog dana. Možda ona iz koje ste najviše naučili o sebi i drugima. Ili nešto treće, no treba biti obrazložena zašto je izdvajate.


5. Zahvala

Pogledajte u mislima ili na papiru planove za sutra, od poslovnih do privatnih. Ja se uobičavam ponovno zahvaliti za protekli dan. Prije početka novog, dobro je završiti s proteklim danom u miru i zahvali na svemu što nam se tog dana dogodilo jer to je dio našeg učenja.


Možda se ovih koraka nećete sjetiti svaki dan, no sjetit ćete se da vam je nešto promaklo. To je ono što će vas drive-at u pravom smjeru.
 suvremenazena.hr )

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...