Smoothie dijeta za zdravo mršavljenje

 

DIJETA-DIJETE-ENERGIJA-IMUNITET-MACA-PRIRODNO-MRŠAVLJENJE-ZDRAVO-ZELENI-SMOOTHIE

Tekuće dijete koriste se za brzo mršavljenje već nekoliko godina. U novije vrijeme na tržištu možemo vidjeti reklamiranje kratkih detoks dijeta koje navodno osiguravaju skidanje 4 kg u dva dana.


Međutim, nisu sve tekuće dijete jednake, mnogi se stručnjaci slažu da postoji zdrava alternativa na raspolaganju koja se može koristiti kao koristan dodatak vašem planu prehrane i pomoći vam u željenom mršavljenju. Riječ je o smoothie dijeti.


Smoothieji  su prepuni hranjivim namirnicama, vitaminima, mineralima, lako su probavljivi i istovremeno jako ukusni.


Smoothie dijeta je osmišljena tako da se najkaloričniji obrok zamijeni sa smoothiejem, a međuobroci sadrže svježe voća i povrće, orašaste plodove ili sjemenke.


Razlika između smoothie dijete i tekućih dijeta

Staromodni planovi tekućih dijeta su najčešće iskorištavali neupućene pojedince koji su htjeli očajno izgubiti neželjene kilograme u što kraćem roku. Srž takve strategije je ispijanje soka ili tekućine određeni period nakon čega se osoba vrati na svoj stari način prehrane.


No, uspješna dijeta je zapravo bazirana na promjeni stila života. Smoothie dijeta je dodatak zdravoj prehrani. Umjesto zamjene obroka tekućinama, smoothie dijeta počiva na pravilu da se jedan ili dva obroka dnevno zamijene sa smoothiejem. Ne preporučuje se konzumiranje samo smoothieja.


Preporučljivi plan prehrane

Za početak, potrebno je analizirati vaš trenutni plan prehrane te zamijeniti jedan visoko kalorijski obrok s jednim nisko kalorijskim smoothiejem. To će dovesti do mjerljivog uspjeha mršavljenja i potaknuti vas da nastavite svoje zdrave navike. Vrijednost smoothie dijete je oko 1500 kalorija. Na tjednoj bazi osobe s prosječnim energetskim potrebama (oko 2000 kalorija) mogu očekivati gubitak od pola kilograma do 1 kilograma.


Na primjer, ako ste poput većine ljudi, vaš obrok s najviše kalorija bit će večera. Špageti ili ćufte uz salatu imat će oko 480 kalorija što ne uključuje dodatni parmezan ili kruh. Prebacivanjem jedne takve večere na smoothie s 200 kalorija, postižete manjak od oko 280 kalorija. Ovakvim manjkom kalorija možete tjedno otopiti oko 0.5- 1 kg.


Premda vam se to možda činiti premalo, na mjesečnog razini možete izgubiti dovoljno kilograma, a da pritom to ne predstavlja preveliki šok za tijelo. Za razliku od brzih dijeta koje zagovaraju izgladnjivanje, kod smoothie dijete naglasak je na zdravom mršavljenju.


5 razloga zašto odabrati zeleni smoothie

·        Prirodno podiže razinu energije (za najbolji učinak popijte smoothie ujutro za doručak).

·        Pomaže u prirodnom mršavljenju (kako biste imali potpuniji obrok možete dodati protein i zdrave masti).

·        Poboljšava imunitet – pomaže održavanju zdravlja cijele godine.

·        Bogat izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih bolesti.

·        Najbolja brza hrana – može se pripremiti u 5 minuta.


Recept za zdravi smoothie sa špinatom, bananom i borovnicama

Poznati američki kardiolog Dr. Oz preporučuje dodavanje male količine maca praha u smoothie. Bez obzira odlučite li se za dodavanje maca praha ili ne, ovaj smoothie je hranjiv i jako ukusan.


U blender stavite sljedeće sastojke:

·        1 šalicu bademovog mlijeka (može sojino, rižino, kokosovo mlijeko ili kokosovu vodu)

·        1 šalicu borovnica (svježih ili smrznutih),

·        1 jušnu žlicu goji bobica

·        pola žličice maca praha

·        1 šalicu lisnatog povrća (špinat, kelj i sl.),

·        pola banane.

Blendajte prvo lisnato povrće (špinat, kelj) s mlijekom dok ne dobijete glatku kremastu tekućinu, potom dodajte ostale sastojke i još jednom dobro izblendajte. Poslužite rashlađeno.


Goji bobice bogat su izvor antioksidansa koji imaju povoljan učinak na naš organizam, kao što je zaštita stanica od štetnih utjecaja iz okoliša. Goji bobice potječu iz Azije, a najviše se uzgajaju na sjeveru Kine.


Cilj preglednog rada objavljenog 2019. godine u časopisu Oxidative medicine and cellular longevity je bio definirati biološki aktivne komponente goji bobica i farmakološka svojstva. Otkriveno je kako goji bobice imaju cijeli niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje:

·        jačaju hematopoezu,

·        štite od zračenja iz okoliša,

·        ublažavaju znakove starenja,

·        poboljšavaju imunitet,

·        imaju antioksidativna svojstva.


Goji bobice pokazuju veće zaštitničko svojstvo ukoliko se konzumiraju zajedno s drugim voćem ili povrćem. Tako dolazi do sinergije fitokemikalija.


Maca je biljka koja raste na 4000 metara nadmorske visine u peruanskim Andama. Prema članku objavljenom 2014. godine u španjolskom časopisu Revista peruana de medicina experimental y salud public rezultati studija provedenih na biljci Maca pokazali su njezin učinak na:

·        seksualnu funkciju,

·        spermatogenezu,

·        dobroćudnu hiperplaziju prostate,

·        žensko reproduktivno zdravlje,

·        metabolički sindrom,

·        snižavanje razine glukoze,

·        snižavanje visokog krvnog tlaka,

·        osteoporozu,

·        pamćenje,

·        depresiju,

·        tjeskobu,

·        podizanje energije.


Što treba izbjegavati

Prilikom pripreme smoothie, bitno je da imate kontrolu nad kvalitetom namirnica i količinom sastojka, budite umjereni.


Nemojte se zanositi i kupovati gotove smoothieje u prodavaonicama ili smoothie mjestima. Pripremom vlastitih smoothieja kod kuće izbjeći ćete dodatne šećere, nekvalitetne namirnice i pojačivače okusa koji se mogu pronaći u kupovnim smoothiejima.


Također izbjegavajte pravljenje smoothieja s punomasnim mlijekom. Ako kao bazu koristite sok budite sigurni da je prirodan te da ne sadrži dodatne šećere.


Kod dodavanja smoothieja u vašu prehranu, morate zadržati zdrave prehrambene navike, konzumirati puno voća i povrća, piti dovoljne količine vode te prakticirati fizičku aktivnosti. Zdrav organizam i mršavljenje su dio životnog stila, a ne nešto što se postiže preko noći brzim rješenjima.


Upozorenja

Uvijek porazgovarajte s vašim liječnikom ili nutricionistom prilikom unošenju promjena u vašu prehranu ili program vježbanja. Recepti i savjeti ne zamjenjuju stručnu medicinsku njegu.


Potrebno je naglasiti  kako dijeta sa zelenim smoothijem krije određene opasnosti. Špinat je povrće koje je bogato oksalatom – spojem koji uzrokuje stvaranje bubrežnih kamenaca. 


Oksalatna nefropatija je stanje koje uzrokuje akutnu bubrežnu insuficijenciju. U sveučilišnom medicinskom centru Nassau u New Yorku 2018. godine zabilježen je slučaj 65.-godišnjakinje s oksalatnom nefropatijom koja je bila povezana s konzumacijom zelenog smoothieja bogatom oksalatom iz zelenog lisnatog povrća i voća. Pacijentica je imala normalan rad bubrega prije početka konzumiranja zelenog smoothieja, a vrlo brzo je razvila akutnu bubrežnu insuficijenciju koja je napredovala do bolesti burega zadnjeg stadija.


Konzumacija ovakvog zelenog napitka:

·        povećava apsorpciju oksalata,

·        uzrokuje hiperoksalouriju,

·        te akutnu oksalatnu nefropatiju kod osoba s rizičnim faktorima na bubrežna oboljenja.

S obzirom na sve veću popularnost zelenog smoothieja, važno je da su pacijenti i liječnici svjesni rizika od mogućih bubrežnih oboljenja.
krenizdravo.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO