Šest dodataka uz koje voda čini čuda za probavu

 

klinčić-grejp-voda-napitak-piće-limun-cimet-krastavac-đumbir-menta-metvica

Čaša obične vode najbolji je prijatelj vašeg organizma, a ona može postati još blagotvornija dodate li joj začine ljekovitih svojstava navedene u nastavku teksta. Dobit ćete superzdrav napitak za pospješavanje probave i čišćenje organizma.


Ovaj blagotvorni napitak možete napraviti i u boci s vodom te ga ponijeti sa sobom na posao te piti tijekom dana. Ukusan će biti i ako istovremeno dodate dva začina – skupa dobro idu limunov sok i cimet, klinčić i listići metvice, sok limete i svježi krastavci, a sami isprobajte i druge kombinacije.


1. Svježe iscijeđeni limunov sok ili sok grejpa

Limun i grejp odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu. Također su dobri pročišćivači organizma te potiču probavu. Iscijedite pola limuna ili limete u bocu vode.


2. Svježi listovi metvice

Biljku metvice možete i sami uzgojiti u vrtu, na balkonu, a rast će i ako je držite unutra, samo je stavite pokraj prozora kako bi dobila dovoljno svjetla. Metvica, poznata i kao menta, aktivira žlijezde slinovnice i probavne enzime koji pomažu tijelu da apsorbira hranjive tvari iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želučanih tegoba.


3. Klinčić

Osim što pomaže kod problema s probavnim sustavom, uspješno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu.

Ubacite u vodu tri do pet cijela klinčića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kad popijete vodu, klinčić možete pojesti, samo pazite jer je dosta ljut.


4. Korijen đumbira

Đumbir se već stoljećima koristi kao lijek kod loše probave, grčeva, mučnine i plinova. Uz to pospješuje cirkulaciju te djeluje protuupalno i protuvirusno.


Đumbir veličine palca narežite na kockice i dodajte vodi. Kao i kod metvice, kad popijete vodu, đumbir možete pojesti, ali pažljivo jer je također vrlo aromatičan.


5. Kriške svježeg krastavca

Krastavci vodi daju fini svježi okus, a zato što plutaju možete ih jesti dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz probavnog sustava te opskrbljuju tijelo vodom. Ne samo da sadrže antioksidanse i vlakna nego i pospješuju proizvodnju inzulina u gušterači.


Kriške svježeg krastavca narežite na kvadratiće kako biste ih lako mogli jesti dok pijete vodu.


6. Cimet

Odličan je lijek protiv gljivica i virusa te pomaže kod loše probave. Pospješuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tijekom probave i reguliranje glukoze u krvi tako što usporava vrijeme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crijevo. Komadić cimetova štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi aromatizirao vodu.
zene.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO