Sedam krasotica koje žene vole i njihova skrivena značenja

 

plants_for_home-plant-flower

Sobne biljke ukras su mnogih domova. Osim što lijepo izgledaju i sa sobom nose čak i korist za zdravlje, mnoge sobne biljke imaju i svoju simboliku.

 

Možda baš ta simbolika bude razlog zbog kojeg ćete u skoroj budućnosti udomiti još neku krasoticu. Jer sobnih biljaka, jednom kada ih zavolite, nikad dosta.

 

U nastavku pogledajte popis biljaka za koje se kaže da su simbol ljubavi, zdravlja, bogatstva, sreće... Njihovu simboliku možete imati na umu i kada ih kupujete kao poklon.

 

1. Sansevieria, odnosno sablja ili svekrvin jezik (Zdravlje)

Ova biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova pročišćava iz zraka benzen, formaldehid i trikloroetilen. Ono možda najbitnije jest to da nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i sjenu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora jer taj cvijet ne voli puno vlage.


2. Bambus (sreća)

S razlogom se ova biljka naziva i sretni bambus. Ipak, kada je u pitanju simbolika, broj stabljika igra ključnu ulogu. Dvije su za ljubav, tri za dug i sretan život, pet za bogatstvo, sedam za zdravlje, osam za rast, devet za sreću, a deset za savršenstvo. Ako nađete bambus s 21 stabljikom, obvezno ga kupite jer se za njega kaže da je najsretniji od svih i da svom vlasniku osigurava blagostanje na svim područjima.


3. Aloe vera (sreća)

Aloe vera savršena je žderačica raznih štetnih spojeva iz zraka, uključujući i zračenje TV ekrana i računalnih monitora. Osim toga, možemo je iskoristiti i za liječenje opeklina te za izradu pripravaka za kožu.

 

Također, nije zahtjevna za uzgoj. Zbog vjerovanja da donosi sreću u Južnoj Africi tu biljku vješaju iznad ulaznih vrata.


4. Lavanda (ljubav)

Na jednom sveučilištu u Japanu provedeno je istraživanje koje je pokazalo da miris lavande ima opuštajući učinak na naše tijelo. Ako vam treba dodatni razlog da nabavite lavandu za svoj dom, tu je i činjenica da je ona simbol predanosti i ljubavi.


5. Paprat (sreća)

Ova ukrasna sobna biljka osvaja svojim egzotičnim izgledom i tankim, paperjastim svjetlozelenim listovima koji poput slapova padaju i stvaraju u domu ugođaj vječnog proljeća.

 

Osim toga pročišćava zrak, ali i popravlja raspoloženje jer činjenica da nekom živom biću pomažemo da napreduje stvara nam osjećaj korisnosti.


6. Kineski dolar (bogatstvo)

Prema starim vjerovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine može donijeti financijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva kineski dolar.

 

Iako izgleda nježno, zapravo je vrlo otporna i laka za njegu. Tijekom hladnih mjeseci obvezno je držite u svome domu, a najbolje će uspjeti na polusjenovitom mjestu. Dobro je da ima čim više svjetlosti, no nikako direktno sunce.


7. Ružmarin (sjećanje)

Ružmarin treba puno sunca, zato ga držite uz prozor. Nemojte ga previše zalijevati jer je veća vjerojatnost da će uvenuti od previše nego od premalo vode. Jednom kada savladate brigu za ružmarin, u domu ćete imati biljku predivnog mirisa koju možete koristiti i kao začin prilikom kuhanja, a ako tražite i način da odate počast nekome koga ste izgubili, ružmarin je dobar izbor.


zadovoljna.dnevnik.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!