5 znakova koji upućuju da pretjerujete s unosom ugljikohidrata

 

ugljikohidrati-debljanje-mršavljenje-nesanica-umor-zdravlje

Mnogi složeni ugljikohidrati, poput mahunarki, izvrstan su izvor vlakana i hranjivih tvari koji potiču gubitak kilograma, podržavaju sitost i zdravlje crijeva. Drugim riječima, ako razmišljate o izbacivanju ugljikohidrata zbog gubitka kilograma, možda biste trebali razmisliti.


Usprkos tome, moguće je i pretjerati u njihovoj konzumaciji. Odrasli bi trebali težiti dobivanju 45 do 65 posto dnevnog unosa energije iz ugljikohidrata, prema Dietary Guidelines for Americans. Brojka se, dakako, treba prilagoditi načinu života – superaktivnim ljudima treba više ugljikohidrata za energiju, dok onima koji sjede više treba manje.


Iako stručnjaci napominju da se treba više usredotočiti na kvalitetu ugljikohidrata koje konzumirate, a ne na količinu, višak ipak može dovesti do mnoštva neugodnih simptoma.

5 znakova da možda jedete previše ugljikohidrata

Zdrava prehrana bi trebala pridonositi vašoj energičnosti, jer je hrana gorivo koje vas gura kroz dan. Složeni ugljikohidrati mogu pridonijeti ovoj energiji, ali pretjerivanje vam se može obiti o glavu – i zdravlje. Pa, kako znati jedete li previše? Postoji nekoliko znakova na koje biste trebali pripaziti.


1. Stalno ste napuhnuti

Ako vam se čini da ste stalno napuhnuti, ugljikohidrati bi mogli biti krivac. Naime, šećer iz ugljikohidrata može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u vašim crijevima, čineći probavni sustav tromim, što onda stvara nadutost.


To se najčešće događa kada konzumirate rafinirane ugljikohidrate, jer ove vrste ugljikohidrata sadrže velike količine natrija i ‘izvlače’ vodu iz crijeva. To može rezultirati nadutošću, zatvorom i osjećajem neugode.


2. Dobivate na kilaži

Pretjerivanje u bilo čemu može pridonijeti nakupljanju viška kilograma. Međutim, prekomjerno konzumiranje ugljikohidrata se može pretvoriti u višak kalorija jer hrana bogata ugljikohidratima često sadrži puno masnoća.


Slatka hrana poput kolača, pita i torti smatraju se slatkom hranom, ali barem pola kalorija dobivaju iz masti. Te kalorije – iz ugljikohidrata i masti – vrlo su siromašne hranjivim sastojcima, pa se smatraju praznim kalorijama.


No, nije uvijek riječ o slatkišima. Ponekad je problem u tome kako konzumirate ugljikohidrate. Drugim riječima, mnogi ljudi spajaju krumpire s nekim masnijim umakom, a da bi se iskoristile blagodati složenih ugljikohidrata, najbolje ih je upariti sa zdravijim alternativama.

 
3. Izbijaju vam prištići i akne

Iako bismo svi više voljeli da akne nestanu kad izađemo iz tinejdžerske dobi, mnogi se bore s njima i u 30-ima i 40-ima. Za to možemo djelomično okriviti genetiku, naše specifične hormone, ali i prehranu.


Primjerice, šećeri iz ugljikohidrata povećavaju proizvodnju androgena koji su povezani s hormonskim aknama. Zbog toga nekima mogu izbiti akne koje se tada najčešće pojavljuju u donjoj trećini lica. Stoga, ako vidite akne na području usta ili na liniji čeljusti, to bi mogao biti znak da pretjerujete s unosom ugljikohidrata.


Također, istraživanje lijekova i dermatologije iz travnja 2014. naglašava vezu između rafiniranih ugljikohidrata i akni. Stručnjaci preporučuju smanjenje konzumacije hrane s visokim glikemijskim indeksom, koja uključuje određene žitarice, kruh, rižu i voće poput dinje i lubenice.


4. Imate problema sa spavanjem

Postoji puno čimbenika koji mogu remetiti san. Ali ako volite prizalogajiti prije spavanja, možda je u tome problem. Naime, ako jedete ugljikohidrate, vaše tijelo treba i dalje raditi te prerađivati šećer, umjesto da se umiri i spremi za spavanje.


S druge strane, ugljikohidrati mogu pojačati i umor – posebno oni s visokim glikemijskim indeksom, prema studiji iz sportske medicine iz svibnja 2014. godine.

5. Umorni ste

Kao što je već navedeno, ugljikohidrati mogu pridonijeti i letargičnom stanju. Naime, maglovit osjećaj u glavi i glavobolja također su simptomi predoziranja ugljikohidratima.


I zato kada odabirete obrok na bazi ugljikohidrata, važno je upariti ga s drugim hranjivim tvarima poput zdravih bjelančevina i masti. Vaš se mozak oslanja na glukozu za energiju, ali je brzo sagorijeva ako odaberete jednostavne ili rafinirane ugljikohidrate umjesto onih s više vlakana i žitarica.
naturala.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO