Ultimativni self-care preko vikenda za odmor i podizanje imuniteta

 

IMUNOLOŠKI_SISTEM-STRES-ODMOR-SAN-SELF_CARE-VIKEND-VJEŽBANJE-ZDRAVA-PREHRANA

Briga o sebi je ultimativna ako želite biti zdravi fizički i mentalno. Ona nije luksuz i nikada se tako prema njoj ne biste trebali odnositi


Briga o sebi je nešto što vam uvijek treba biti na vrhu vaših prioriteta. Briga o sebi ne predstavlja nešto što većina smatra luksuzom, ona je briga o VAMA kako biste ostali zdravi fizički i mentalno i bili sposobni voditi brigu o sebi i ljudima koje volite.


Sve bolesti počinju kada vaš imunološki sistem oslabi, zapamtite to! Samo jak imunitet ima snage oduprijeti se svim nedaćama koje vrebaju vaše zdravlje. Mnogo je uticaja koji pozitivno, ali i negativno utiču na vaš imunološki sistem, poput ishrane, fizičke aktivnosti, stresa, životnih navika i sna. Ako prepoznate da neke vaše navike mogu ugroziti vaš imunitet, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaustavili štetu koja ga može narušiti. A vikend je upravo idealno vrijeme za ultimativni self-care koji će pomoći da ostanete zdravi i odmorite se u svakom smislu te riječi.


PREHRANA


Iako je ovo izuzetno stresno vrijeme za većinu, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu, ovo nije najbolje vrijeme za pribjegavanje “ugodnoj hrani”, posebno ako je ugodna hrana slatka ili prerađena.


Odmaknite se od prerađene hrane. Nedostaci prerađene hrane uključuju gubitak vitamina, smanjenje vlakana, a neka se prerađena hrana može brže probaviti, što dovodi do većih opterećenja glikemijom / šećerom.

Odmaknite se od hrane koja sadrži trans masti i šećer (uključujući slatku hranu i piće).

Jedite pravu hranu. Jedite hranu koja sadrži proteine, poput mahunarki, i razno povrće, te voće, orašaste plodove i sjemenke. Ova hrana osigurava bogat niz vitamina, minerala, energije, faktora za popravak i izgradnju. Ova hrana može biti svježa ili smrznuta. Pročitajte naljepnicu prilikom odabira konzervirane hrane, jer su u nju možda dodani sirupi, šećer ili velike količine natrija.


VJEŽBAJTE


Vježbanje može potaknuti imunološki sistem kroz brojne mehanizme.


Kratka šetnja od 10 minuta, 2-3 puta dnevno ovog vikenda, ili pojedinačna šetnja od 20-30 minuta je sjajan početak.

Pronađite laganu do umjerenu rutinu vježbanja izvodljivu za vas (imajte na umu – teške, dugotrajne ili intenzivne vježbe zapravo mogu privremeno smanjiti imunološki sistem).


KONTROLA STRESA


Kortizol i adrenalin, dva naša glavna hormona stresa, mogu oslabiti imunološki sistem. Učenje upravljanja stresom može vam pomoći zaustaviti štetu i podržati imunitet.


Odmorite se od vijesti i društvenih mreža. Informišite se o osnovnim informacijama i napravite dugu pauzu za taj dan.

Pokušajte se uključiti u aktivnosti u kojima uživate, poput vježbanja, čitanja, gledanja filmova, umjetnosti i muzike. Pronađite aktivnosti u kojima ćete uživati ​​i kao porodica. Ako ste slobodni, iskoristite društvene aplikacije poput Zoom, Skype ili FaceTime da biste se čuli s dragim ljudima koje dugo niste vidjeli.

Meditacija: Pokušajte 10-20 minuta mirno sjediti ovog vikenda. Odredite žarišnu tačku za vašu pažnju, poput daha ili zvuka prirode. Kad primijetite kako vaš um odluta iz vaše žarišne točke, vratite ga zvuku ili osjećaju daha. Ne treba suditi o tome koliko vam um luta. Cilj je vježbati svoju sposobnost prepoznavanja kad vam um odluta i vratiti vašu pažnju u vašu žarišnu točku. To vam pomaže naučiti kako smirivati ​​svoj um.

Koliko god alkohol mogao biti primamljiv za opuštanje, izbjegavajte ga. Kratkoročno, on može pružiti određeno olakšanje za stres, ali može rezultirati i višom razinom anksioznosti kad se prestane djelovati. Anksioznost izazvana alkoholom može potrajati nekoliko sati do jedan dan nakon pijenja. On također može pojačati osjećaj depresije i malodušnosti. Alkohol također može suzbiti imunološki sistem tijela.


DAN BEZ BRIGA


Koliko god se činilo nemogućim imati jedan dan bez da se brinete o bilo čemu, bar probajte doći što bliže tom idealu.


Poenta self-care dana nije dan kada ćete nadoknaditi sve propušteno tokom prošlih dana i završavati nezavršene obaveze. To je dan kada trebate izbjegavati brinuti o bilo čemu, osim o sebi. Dopustite si ugađanje i odmor onda kada osjetite da vam je potreban. Bit će dana kada ćete svoj život morati ubaciti u petu brzinu. Ovaj vikend ‘ugasite motor’ za sve što vas opterećuje i prepustite se aktivnostima koje će doprinijeti vašem imunitetu i odmoru. To ste zaslužili!


DOVOLJNO SNA


San je glavno vrijeme popravka, obnove i procesa u tijelu. Nedovoljno spavanja može uticati na imunološki sistem i vašu emocionalnu otpornost.


Pokušajte spavati 7-8 sati.

Rutinske vježbe pomažu u kvaliteti sna.

Ograničite unos kofeina.

Izbjegavajte alkohol prije spavanja.

Pokušajte da soba bude što tamnija. Svjetla s elektroničkih uređaja ometaju oslobađanje hormona koji potiču spavanje. Prestanak upotrebe ovih uređaja 1-2 sata prije spavanja može pomoći u spavanju.

Hladnije sobne temperature također pomažu u spavanju.

Samo naspavani i odmorni ujutro bit ćete sposobni za sve izazove u životu, kako vi, tako i vaš imunološki sistem.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...