Prirodni lekovi koji pomažu kod upale mišića

female_runner-female_workout-workout_at_home-workout_plan-workout_training-training_at_home-gym-exercise_at_home

Sledeći put kad budete imali bolove u mišićima, isprobajte neke od ovih prirodnih lekova umesto tableta.  Evo i koji su to.

 

Kofein.  Svi mi više-manje znamo da kofein podstiče topljenje masnih naslaga, a sad je dokazano da uzimanje 5 mg kofeina na svakih kilogram telesne težine pomaže i kod bolova u mišićima. Kad uzmemo u obzir da jedna prosečna šolja kafe sadrži 95 mg možemo zaključiti da to nisu neke velike količine. Pre treninga pijte kafu, zeleni ili crni čaj i sigurno ćete bolje podneti oporavak.

 

Kreme na bazi mentola. Kreme na bazi mentola mogu biti vaši najbolji prijatelji, ako vas mišići često bole. Nauka kaže da mentol na neki način vara kalcijum jone da aktiviraju neurone i daju taj osećaj temperature koji mozgu govori da je taj dio na kome se nalazi krema od mentola, hladan. Mozak nakon tog znaka šalje krv u taj deo da ga zagreje zajedno sa kiseonikom što pomaže mišićima da se što pre oporave.

 

Sok od brusnica ili višanja. Sok od ovih veoma zdravih voćkica koje su jako bogate antioksidantima mogu biti od velike pomoći kad su u pitanju bolovi u mišićima. Naučno je dokazano da antioksidansi u ovim sokovima dramatično utiču na ublažavanje upalnih procesa što čuva mišiće od bolova duži vremenski period.

 

Kurkumin.Kako smo već mnogo puta do sad spomenuli, kukkuma je zaista jedna od najzdravijih namirnica na svetu jer je bogata kurkuminom koji je poznat po svojim antiupalnim svojstvima, a povezan je i smanjenjem bolova. U danima kada planirate neki intenzivniji trening, planirajte i neki obrok bogat kurkumom.

 

Voda. Voda igra veoma važnu ulogu u reparaciji mišića nakon teških fizičkih aktivnosti i zato je veoma važno da pijete dosta vode pre, za vreme i nakon. Za najbolje rezultate trebalo bi da budete dobro hidrirani 24 sata pre, a nakon treninga krenite i sa nadoknadom izgubljenih elektrolita.

 pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!