Goldie Hawn danas slavi 75. rođendan, a baš kako joj i ime govori - sve pretvara u zlato

 

Goldie_Hawn

Vjerojatno ne postoji osoba koju su kao malenu više štipali za obraze i ljubili u njih, od Golide Hawn. Ova predivna plavuša, prodorno plavih očiju, kristalne puti i zaraznog osmijeha, danas slavi 75. rođendan. Za sebe je, u intervjuu za The Guardian rekla: "Mislim da sam rođena s velikom zalihom sreće. U mojoj je prirodi uvijek tražiti sunce, ljepšu stranu života i to je najbolji dio mog karaktera".


Zaista, to što kaže, vidi joj se u očima i osmijehu, a vedra i vrckava narav donijela joj je uloge u komedijama, ali i Oscara. Zlatnim kipićem nagrađena je kad su joj bile tek 24 godine, za sporednu ulogu u filmu Kaktusov cvijet (1969.) u kojem je glumila s Ingrid Bergman i Walterom Matthauom. To je ujedno bio i njezin prvi film.

Golide je rođena 1945. u Washingtonu, otac joj je bio glazbenik, njemačko-engleskog porijekla, a majka vlasnica škole plesa, kći židovskih imigranata iz Mađarske. Od mame je naslijedila ljubav plema plesu (već s tri godine počinje učiti balet) i uvijek naglašava kako je ona prije svega plesačica, a tek onda glumica. Štoviše, prije, no što se počela ozbiljno baviti glumom, profesionalno je plesala. Ipak, slavu joj je donio film, komedije poput one iz 1992., Smrt joj dobro pristaje i Svi kažu volim te, Woodyja Allena iz 1996. godine.

Svog životnog partnera upoznala je također na filmskom setu. Kurta Russella srela je prvi put kad mu je bilo tek 16, a njoj 21. Kaže, zapeo joj je za oko, no ipak znala je da je premlad za nju. "Očarao me, no bio je definitivno premlad za mene. Nakon puno godina opet smo se sreli i odmah sam se sjetila dojma koji je na mene ostavio naš prvi susret", rekla je u intervjuu za BBC. "Prvi put sreli smo se  1966., kad smo snimali za Disney. Ona je bila mlada plesačica i to je bio njezin prvi nastup u filmu. No, sudbinski je bio naš drugi susret, 1983. na snimanju filma "Swing Shift".

U međuvremenu Goldie se dvaput udavala. Prvi put 1969. za producenta Gusa Trikonisa, a drugi 1976. za pjevača Billa Hudsona s kojim je dobila kćer Kate Hudson, danas poznatu glumicu, koja je naslijedila mamine obraze i osmijeh te sina Olivera Hudsona, također glumca.

Par se razveo 1982., a samo godinu dana kasnije na filmskom setu Goldie će ponovno sresti Kurta i ostati s njim do danas. Zanimljivo je da se nikada nisu  vjenčali. "Volim to što sam njegova djevojka", rekla je jednom prilikom Goldie. Sin Goldie i Kurta je Wyatt Hawn Russell, isto glumac te profesionalni hokejaš.


Jedan od popularnijh filmova koji je par zajedno snimo je dječja, odnosno obiteljska komedija Božićne kronike u kojem ona glumi Baku Mraz, a on Djeda Mraza glavom i bradom. I sama kaže da bi tu ulogu mogla glumiti beskonačno puno jer je obožava.

Goldie je imala bogatu karijeru, no ne miruje niti u osmom desetljeću života. Vitalna i puna energije bavi se produkcijom, istražuje duhovnost, religiju i psihologiju, igra se s unucima (najmlađoj unuci, Kateinoj kćeri, čak je bila i na porođaju), pleše, a tijekom lockdowna zbog Covida 19 napravila je besplatnu aplikaciju i meditacije za djecu kako bi im pomogla da se što bolje nose sa situacijom u kojoj smo se svi našli.    
zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...