Sve što trebate znati o roku trajanja nekih namirnica

 

zeleni-čaj-rajčica-rok-trajanja-prehrana

Istraživanja su pokazala da namirnice, kao što su džemovi, ulja, sušeni začini ili žitarice, također imaju svoj rok trajanja, odnosno, gube svoju nutritivnu vrijednost. Donosimo vam savjete najboljih svjetskih stručnjaka o konzumaciji pojedinih namirnica.


Zeleni čaj rok trajanja

Udio antioksidanata u zelenom čaju nakon 6 mjeseci stajanja pada za čak 32%. Ti antioksidanti, poznati i kao katehini, mogu smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka. No, oni su osjetljivi na kisik i svjetlost. Nažalost čajevi, za razliku od vina, s godinama ne postaju kvalitetniji.


Kako biste produljili trajanje zelenog čaja, pohranite ga u tamnoj hermetički zatvorenoj posudici i držite ga u hladnjaku.


Proizvodi od rajčice rok trajanja

Konzervirana rajčica nakon 3 mjeseca stajanja gubi čak 50% likopena, čak i kada uopće nije otvarana. Likopen u kečapu se također gubi nakon nekog vremena. To je velika šteta jer je likopen moćan antioksidant koji pomaže u prevenciji različitih vrsta raka, srčanih bolesti i slabljenja kostiju.


Kako biste produljili rok trajanja, sami konzervirajte svježe rajčice. Nasjeckajte ih na krupnije komade i pohranite u staklenu hermetički zatvorenu posudu.


Krumpir rok trajanja

Udio vitamina C u krumpirima se nakon 8 mjeseci stajanja smanjuje za čak 40%, a i brže ako nisu pohranjeni na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Krumpire vjerojatno nećete držati tako dugo, ali trebate imati na umu da oni na vaš tanjur ne dolaze svježe ubrani, osim ako ih ne uzgajate sami.


Kako biste produljili trajanje krumpira, kupujte manje krumpire koji obično sadrže više vitamin C. Kupite onoliko krumpira koliko ćete pojesti unutar nekoliko tjedana. Krumpir držite u papirnatim vrećicama jer će one spriječiti ulazak suvišnog kisika i svjetlosti.


Maslinovo ulje rok trajanja

Nutritivna svojstva maslinovog ulja nakon 6 mjeseci stajanja padaju za čak 60%. Jedno istraživanje je pokazalo da bočice maslinovog ulja u kućanstvima traju znatno dulje od 6 mjeseci.


S obzirom na cijenu maslinovog ulja, naravno da želite produljiti njegovo trajanje. Držite ga na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Ako maslinovo ulje ne koristite toliko često, kupujte manja pakiranja.


Džemovi od bobičastog voća rok trajanja

Antocijanini, koje pronalazimo u bobičastom voću, su odlični antioksidanti. Razina antocijanina u džemovima nakon 2 mjeseca stajanja na sobnoj temperaturi pada za čak 23%. Istraživanja su pokazala da antocijanini imaju protuupalno djelovanje i da su jedan od najučinkovitijih vrsta antioksidanata.


Prije otvaranja džemova, držite ih u hladnjaku i kupite džemove koji ne sadrže dodane šećere jer oni ubrzavaju proces padanja razine antocijanina.


Sušeno bilje i začini rok trajanja

Razina kapsaicina u čili prahu nakon 9 mjeseci počinje drastično padati. Kapsaicin može značajno pospješiti mršavljenje i pomoći u prevenciji različitih vrsta raka.


Začine i sušeno bilje držite u staklenim hermetički zatvorenim teglicama. Najbolje bi bilo kada biste sami sušili i pohranjivali bilje i začine. Držite ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

centarzdravlja.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...