Snaći ćete se....

 

pozitiva-motivacija-žena-snaga

Ne treba vam šarmantni princ: čak i ako ste krhki, snaći ćete se. Vjerovatno ste i vi navikli da slušate mnoge bajke u kojima je glavni junak slatka bespomoćna princeza koja čeka da je spasi hrabri vitez. Pa, možda je vrijeme da se riješite ove fantazije: koliko god bili krhki, morate naučiti da pazite na sebe i prevazilazite teškoće ne očekujući ničiju pomoć.


​Ako ostavimo po strani sav govor o patrijarhalnoj viziji koja prožima naše društvo, bilo bi dobro imati neku dječiju priču u kojoj princeza uspijeva da odstupi od ideala nježne bespomoćne djevojke. Trebala bi postojati priča u kojoj je glavni junak mala princeza koja nema zamak. Princeza kakvu viđate svakodnevno kako šeta ulicom, koja ima posao i plaća kiriju kao i svi mi.


Svakako bi ova princeza imala strahove i sakupljala bi poraze, ali takođe bi trebalo da bude u stanju da prevaziđe prepreke sa kojima se svi svakodnevno suočavamo. Ova priča ne bi trebalo da govori o hrabrosti, jer u stvari za njom nema potrebe u svakodnevnom životu. Isto tako, ova princeza ne bi trebalo da čeka da vitez dođe i spasi je od zlog zmaja. Naš protagonista treba da nađe snage da pobjedi sve neprijatelje. Drskost naše princeze ne bi trebalo da se zasniva na izvanrednim talentima, već bi trebalo da bude vještina postignuta proučavanjem i doživljavanjem života. Naša princeza se svaki dan spašava sama, nije naivna i ne dozvoljava lošem vuku prerušenom u baku da je zavara.


Naravno, ona takođe treba s vremena na vrijeme da se prepusti zagrljaju prijatelja, porodice ili partnera, ali je nezavisna i uspijeva da se osjeća dobro i bez njih. Živimo u svijetu i društvu zasnovanom na uzajamnoj pomoći, ali naša princeza zna da da bi bila zaista srećna mora biti zadovoljna sobom bez traženja nekog drugog da je upotpuni. Naša princeza ima posao i radi ga sa strašću, ne stidi se onoga što radi, pa čak ni onoga što jeste ili svoje prošlosti. Veoma je svesna svojih vrijednosti i ne plaši se ljudi koje upoznaje.


Na poslu uspijeva da pruži najbolje od sebe i da pokaže samopouzdanje: možda joj nije stalo do karijere, ali je posvećena onome što radi. Srce i duša naše princeze su čisti, ali to nije čista Diznijeva bajka. Naša princeza ima ljubazan i nježan karakter, ali takođe je snažna i otporna kada život to zahtjeva.


Očigledno je da ne morate da mislite da ova žena nema nikakvih mana, daleko od toga. Ima ih toliko kao i svi mi. Ipak, uprkos svim strahovima i strepnjama koje naša princeza osjeća svakodnevno, uspijeva da bude utjeha za one oko sebe. Ponekad se može dogoditi da više ne može da izdrži i da se osjeća preplavljenom događajima. Imaće krizu i plakaće  ne stideći svoje krhkosti. Princeza naše priče zna da je svaka osoba drugačija i napravljena na svoj način, pa je tako naučila da prihvata sve svoje slabosti kao i svoje vrline. Svakodnevno pokušava da poboljša sebe i okolinu oko sebe, ali kad ne uspje, ne očajava. Čeka sledeći dan i ustaje, spremna da bez straha krene ispočetka. Ovo bi bila savršena princeza za prelijepu dječiju bajku.

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...