Danas je svjetski dan jabuka! Zašto je ovo voće bitan dio ishrane?

 

Međunarodni dan jabuka se obilježava 20. oktobra! Jabuke se smatraju najrasprostranjenijim voćem na svijetu. Poznato je više od 7000 sorti jabuka koje uspijevaju na gotovo svim kontinentima. Najbolje od svega je štu su ovi slatko-kiseli plodovi dostupni tokom cijele godine. Otkrivamo zašto bi svaki dan trebali u pauzi između obroka pojesti bar po jednu jabuku.

jabuke-voće-imunitet-zdravlje

Čuvaju imunitet. Jabuka, a pogotovo njena kora sadrži značajne količine vitamina C, koji jača naš imunitet i pomaže mu da se bori protiv sezonskih bolesti.


Podstiče probavu. Ovo voće obiluje prehrambenim vlaknima i pektinom, koji poboljšavaju probavu i rad cijelog probavnog sistema.


Snižava holesterol i šećer u krvi. Jabuke su i voće koje snižavaju nivo lošeg holesterola, ali i šećer u krvi dovode u ravnotežu. Blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni sistem organizma.


Čuva jetru. Neka istraživanja pokazuju da jabuka sadrži vlakna koja zaštitno djeluju na jetru i umanjuju taloženje masti u ovom organu.


Pomaže u mršavljenju. U stotinu grama svježe jabuke nalazi se oko pedeset kalorija, pa se nameće kao odličan izbor ako želiš smanjiti ili održati tjelesnu masu.


Djeluju protivupalno. Vrste jabuka sa crvenom korom sadrže značajne količine antocijanina. Ovaj biljni pigment ima protivupalna svojstva.


Jabuke obožavaju hladnoću. Stavi ih u plastičnu vrećicu u frižider i  na taj način će održati svoju svježinu i do šest sedmica.


Ne zaboravi, jabuke su najzdravije kad se jedu svježe sa korom. Neka nam je srećan Međunarodni dan jabuka!
ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...