Jesenski plodovi koji su najbolji izvor zdravljaOsim boja prirode koje nas iznova opčine, ne smijemo zaboraviti i šarenilo kojim odišu zdravi plodovi jeseni. Jabuke, kruške, mandarine i kestenje prirodni su izvor tzv. fitohemikalija, koje u sebi sadrže biološki aktivne, nenutritive hemikalija pronađenih u biljkama.

 

Kivi

Izvor vitamina C, a samo jedan plod u sebi sadrži čak 120% preporučene dnevne količine ovog vitamina. Njegova energetska vrijednost je niska, pa se smatra savršenim dijetetskim proizvodom. Preporučuje se svima, a posebno osobama sa slabim imunim sistemom i visokim pritiskom.

 

Mandarina

Sadrži brojne sastojke koji naš organizam brane od bolesti, uključujući i vitamine C i A. Nije slučajno da mandarine sazrijevaju upravo u vrijeme prehlada i virusa, pa je preporučivo koristiti ih za prevenciju od gripa. I što je veoma važno – mandarine ne ugrožavaju vašu liniju.

 

Kesten

Kesten se od ostalih orašastih plodova razlikuje po nižem udjelu masti i većem udjelu skroba. Ujedno je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a osim toga je i izvor vitamina B6, kao i kalijuma, te folne kiseline.

 

Jeste li znali da je kesten u stvari riznica vitamina i minerala?

 

Orasi

Sadrže veliku količinu masti, pa se zato smatraju pravim energetskim bombama. Važno je napomenuti da se radi o višestruko nezasićenim mastima, tj. onim koje su poželjne u ishrani svakog čovjeka.

 

Grožđe

Zaslužno za čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje čovjeka, pogotovo kada se radi o očuvanju kardiovaskularnog sistema. Važan mineral koji je sastavni dio grožđa je bor, a adekvatna količina bora je ključna za očuvanje zdravih kostiju.

 

Kukuruz

Nutritivno vrijedna namirnica koja ne opterećuje organizam dodatnim kalorijama, s obzirom na to da jedan klip sadrži od 80 do 100 kalorija. Bogat je ugljenim hidratima i siromašan mastima, pa predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Osim toga, kukuruz u sebi sadrži i vitamine B1, B5, C, folnu kiselinu, fosfor, kalijum i magnezijum.

 

Šipak

Šipak je plod divlje ruže i sadrži 100 puta vitamina C od jabuke. Osim vitamina C sadrži i znatnu količinu vitamina B kompleksa i karotena, a od minerala sadrži dosta fosfora, kalijuma, kalcijuma i gvožđa, dok u semenkama ima vitamina E.

 

U narodnoj medicini se koristi za suzbijanje gripa, otklanjanje zatvora, ubrzavanje cirkulacije i lečenje anemije.

 

Jabuke

Sveži plodovi jabuka sadrže oko 83 odsto vode, a energetska vrednost im je 58 kalorija na 100 grama. Jabuka sadrži i organske kiseline, a od šećera glukozu, fruktozu i nešto saharoze, vitamine A, B i C. Smanjuje apsorpciju holesterola i masnoća u crevima i potrebu za grickanjem jer daje jak osećaj sitosti.

 

Jabuke su plodovi jeseni koji imaju veoma veliku dijetetsku vrednost. Daju se kod anemije, avitaminoze i kod problema s varenjem.

 

Kruške

To slatko voće brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. U sebi sadrži sorbitol, koristan za jačanje zuba. Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koja lekovito deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi.

 

Antioksidanti u kruškama čuvaju nas od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži minerala bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

 

Uživajte u blagodetima zdrave hrane koja nam pristiže u jesen, a koja će sigurno da vam razbudi maštu kada ju donesete u svoju kuhinju. 

zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!