8 najgorih stvari koje ove jeseni možete napraviti za svoje zdravlje

 

zdravlje-jesen-zdrave-navike

Jesen je idealno godišnje doba za opuštanje. No liječnici upozoravaju da ne biste trebali u tome pretjerivati pa su izdvojili nekoliko stvari koje nikako nemojte raditi ove jeseni:
                   
1. Ignorirati stres

U ljetnim mjesecima možete se boriti protiv stresa vježbanjem i vremenom provedenim čitajući knjige na plaži, a iznimno je važno pronaći način kako se sa stresom nositi i u hladnijim mjesecima. Prema dr. Jessici Peatross, liječnici funkcionalne medicine u Monterey Parku u Kaliforniji, teški akutni stres ili kronični dugotrajni stres mogu utjecati na to kako dobro funkcionira vaš imunološki sustav.


"Kada ste pod stresom, raste hormon kortizol. Ako kortizol duže ostaje visok, istraživanja pokazuju da to može potaknuti upalu, što može zbuniti tjelesni sustav za obranu", kaže Peatross: "Vrsta naših bijelih krvnih stanica, limfociti, također teže reagiraju kada ste pod stresom."

 

2. Jesti previše šećera

"Pokazalo se da dodani ili prerađeni šećer uzrokuje brzi skok u razini šećera u krvi, što dovodi do povećanog lučenja inzulina, a zatim i do pada glukoze. Te fluktuacije u razini šećera u krvi mogu negativno utjecati na vašu razinu energije", kaže Emmanuel Asare, specijalist interne medicine sa sjedištem u New Yorku i osnivač Mira Bursta.


"Dugoročno, istraživanja pokazuju da je dodani šećer povezan s pretilošću, dijabetesom tipa 2, povećanim rizikom od srčanih bolesti, razvojem nekih vrsta karcinoma i drugim zdravstvenim problemima", istaknuo je.


3. Piti više od dva alkoholna pića dnevno

Sunitha D. Posina, internistica bolnice u New Yorku, kaže da alkohol treba svesti na najmanju moguću mjeru kako bi vaše zdravlje ostalo pod kontrolom.


"Iako konzumacija određenih alkohola može smanjiti šanse za bolesti srca i poboljšati krvni tlak, redovito ispijanje više od dva pića dnevno može imati brojne negativne posljedice na ostatak tijela", kaže ona. "Dopustite si najmanje dva dana u tjednu bez alkohola kako biste izbjegli razvoj problema s jetrom i debljanje. CDC preporučuje maksimalno jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce."


4. Preskakati treninge

Samo zato što je sezona džempera pokucala na vrata ne znači da biste trebali prestati zdravo se hraniti i vježbati.


"S hladnijim vremenom ljudi provode više vremena u zatvorenom i manje su aktivni. To što ne nosite kupaći kostim ne znači da biste trebali prestati vježbati", kaže Carmen Teague, specijalistica interne medicine u Atrium Health Mecklenburg Medical Groupu u Charlotteu u Sjevernoj Karolini.


5. Ne jesti dovoljno voća i povrća

Jednom kad vani zahladi, primamljivo je jesti više tople i teške hrane. Ali pritom je važno i dalje jesti najmanje pet porcija voća i povrća dnevno.

 

6. Nedovoljno spavati

Dovoljno sati sna svake noći važno je za održavanje dobrog zdravlja, kao i snažnog imunološkog sustava.


7. Jesti previše kisele hrane

"Većina zdravog voća obično je malo kisela pa je stoga kiselu hranu u redu konzumirati umjereno", kaže Asare.


"Međutim, ako se previše kisele hrane konzumira nepravilno, to može dovesti do želučanih tegoba. Zbog toga je važno da se određena kisela hrana - poput limuna - kombinira s drugom hranom i pićima koja nisu kisela", dodaje.


8. Preskakati doručak

Možda ćete doći u napast da preskočite doručak kako biste smanjili unos dnevnih kalorija, ali Asare kaže da ako jedete nešto zdravo, bolje ćete se osjećati, piše Best Life.


"Ako dan započnete zdravim doručkom, to će probuditi vaš probavni sustav i ubrzati vaš metabolizam", kaže. "To će vam regulirati rad crijeva i pomoći da razina šećera u krvi ostane stabilna tijekom dana."
index.hr

Budi najbolja verzija sebe !!!