5 običnih namirnica koje mogu biti smrtonosne

 



Određene svakodnevne namirnice mogu biti izvorom opasnih tvari koje u pravim dozama čak mogu biti i smrtonosne. Te namirnice se inače zdrave i preporučljive, a postaju štetne tek u većim dozama koje je teško ili gotovo nemoguće pojesti u jednom obroku, primjerice tko može pojesti pet kilograma rabarbare i zašto bi to učinio.

 

Sjemenke koštuničavog voća

Jabuke, trešnje, višnje, breskve i marelice u svojim sjemenkama sadrže jedan opasan spoj. Radi se o cijanovodiku odnosno o njegovoj vodenoj otopini koja se naziva cijanovodična kiselina. Sam naziv ovog spoja koji nas podsjeća na cijanid ukazuje na to da je ovaj spoj otrovan, stoga se sa ovim sjemenkama ne valja šaliti.

 

Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu kao i špinat, a oksalna kiselina može uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca. Da bi se postigla fatalna doza potrebno je pojesti više od 5 kg rabarbare, no ozbiljne zdravstvene probleme rabarbara može uzrokovati i kod manjih doza.

 

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može izazvati halucinacije poput droge. Šest grama muškatnog oraščića uzrokovat će konvulzije, a 9 g ozbiljan napad.

 

Krumpir

Glikoalkaloidi su kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama koje pripadaju porodici pomoćnica poput krumpira. U krumpiru ih možemo naći u njegovom lišću, stabljikama i klicama te u plodu koji je dugo stajao, poglavito ako je stajao na svjetlu. Ovi spojevi dovode do grčenja, proljeva, glavobolje pa čak i kome i smrti. Procjenjuje se kako doza od 3 do 6 mg po kilogramu tjelesne mase može biti smrtna. Kod krumpira izbjegavaj i zelene dijelove koji sadrže ovaj opasan spoj.

 

Indijski oraščići

Sirovi indijski oraščići sadrže urušiol – kemijski spoj koji se također nalazi i u otrovnom bršljanu. Indijski oraščići koje možemo kupiti u trgovini ponekad su deklarirani kao sirovi, odnosno radi se o oraščićima koji nisu prženi. No ti oraščići nisu ni kompletno sirovi već su kratko blanširani kako bi se uklonio urušiol.

miss7zdrava.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!