5 genijalnih stvari s kavom koje obavezno trebaš isprobati

 

coffee-coffee_quotes-coffee

Kava je jedan od najomiljenijih napitaka u Lijepoj Našoj. Taj vrući napitak omiljen je zbog svog izvrsnog okusa, ali i zbog toga jer malo ubrza krvotok te nas razbudi ujutro. Doduše, kava može još svašta toga. Znaš li možda već za ovih pet genijalnih stvari?

 

1. Gnojiti biljke s talogom od crne kave

Ako ti cvijeće treba malo gnojiva, ne moraš odmah kupovati kemijska sredstva. Naime, talog od crne kave možeš koristiti i kao gnojivo – i to sasvim prirodno! Sadrži prehrambene tvari poput kalcija, magnezija, fosfora ili željeza, koje potiču rast biljaka. Ali: nemoj pretjerivati s kavom kao gnojivom. Može doći do obrnutog učinka te se usporiti rast biljaka.

 

2. Deserti s kavom

Kava se ne mora koristiti u kuhinji tek kao sredstvo za buđenje, nego je možeš koristiti i kod pečenja kolača. Brojne recepte za deserte s kavom lako ćeš pronaći na Internetu.

 

3. Glazirati slaninu s espressom

Kajgana sa slaninom ujutro… tako se lijepo može započeti dan. Ali, jesi li znala da se sočni doručak može spraviti još ukusnije? Sve što ti za to treba jest glazirati slaninu s espressom. Za to jednostavno pomiješaj malo espressa sa sirupom od javora i smeđim šećerom te prije prženja prelij slaninu tom mješavinom.

 

4. Pojačati aromu s kavom

Ako koristiš kavu za mariniranje mesa, ovaj ohlađeni napitak služi kao prirodni pojačivač okusa. Jednostavno natrljaj meso hladnom kavom ili prelij meso kad je u tavi.

 

5. Koristiti kavu kao mješavinu začina

Nemoj baciti preostali talog od kave, jer zajedno s paprom i smeđim šećerom možeš spraviti ukusnu mješavinu začina koju kasnije možeš koristiti za meso, burgere i sl. Najbolje je pomiješati 1 ½ žličicu mljevene kave s 2 žličice mljevenog crnog papra i 4 žličice smeđeg šećera te staviti u čistu posudu za začine. Poslije možeš začiniti time jelo po želji.  

miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!