Začini imaju supermoć, a ovih pet posebno su korisni za zdravlje mozga


zdravlje-začini-cimet-klinčić-kurkuma-kardamom-đumbir
Začini imaju supermoć. Osim što daju okus i drugu dimenziju jelima, puni su antioksidanasa korisnih za funkciju mozga, smanjenje upala i metabolizam.

“Kad su dio uravnotežene prehrane, začini doprinose zdravlju”, kaže dijetetičarka Kate Save.

Ključno je koristiti ih često i u pravilnim količinama.

“Mogu se dodati gotovo svakom jelu. Budite kreativni”, savjetuje.Pet je začina posebno korisno za zdravlje mozga, a to su đumbir, kardamom, kurkuma, cimet i klinčić.

Đumbir je prepun stotina fitokemikalija uključujući beta-karoten, kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilate, a djeluje zaštitno protiv stresa i pada funkcije mozga. Može se dodati pommes fritesu, smoothiesima, sokovima i marinadama ili popiti čaj od đumbira.

Kardamom se uglavnom koristi u indijskoj i kuhinjama srednjoistočnih zemalja, a snažan je antioksidans prepun vitamina i minerala. Štiti od oksidativnog stresa, za koji se zna da vodi do demencije, kao i upala. Idealan je dodatak kuhanim jelima, curryju i paprikašima.

Kurkuma sadrži kurkumin, antioksidans odgovoran za žutu boju, a koji slovi i za moćno sredstvo u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Neka istraživanja pokazala su da može olakšati bol, kao i da ima pozitivan učinak na artritis, probavu i prevenciju raka. Dodajte ga curryju, jelima od jela ili riže te smoothieju.Cimet također ima snažne antioksidanse koji povoljno utječu na zdravlje mozga. Osim što ga neki dodaju kavi, slaže se uz kaše, smoothieje, žitarice i kolače.

Klinčić je iznenađujući izvor hranjivih tvari za jačanje mozga. Sadrži mangan i spoj zvan eugenol, koji se smatra pet puta učinkovitijim od vitamina E. Njime začinite curry, deserte ili jela od svinjetine i puretine.

Začinjena hrana na više načina ima povoljno djelovanje na vaš organizam. Štiti srce, povećava životni vijek i poboljšava rad metabolizma.
ljepotaizdravlje.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...