Top namirnice za zdravu, blistavu kožu i predivan ten


mrkva-avokado-njega-kože-zdrave-namirnice-ljepota
Prehrana je važna zbog cjelokupnog zdravlja organizma, normalnog funkcioniranja probave i jačanja imuniteta. No, ono što jedete znatno utječe i na još jedan organ – vašu kožu. Kako znanstvenici sve više saznaju o prehrani i načinu na koji ona utječe na tijelo, sve je jasnije da ono što jedete može značajno utjecati na zdravlje, ljepotu i starenje vaše kože.

Srećom, postoji hrana koja blagotvorno utječe na kožu vašeg lica, usporava starenje, čini ju blistavom i poboljšava stanja kože poput ekcema, rozaceje i akni. A evo i našeg popisa 10 najboljih namirnica za održavanje kože zdravom, mladom i blistavom:

1. Avokado
Avokado je bogat izvor zdravih masti koje blagotvorno djeluju na vaše tijelo, ali i na zdravlje vaše kože. Naime, unos dovoljne količine ovih masti je neophodan za održavanje fleksibilne i hidratizirane kože. Isto tako, dokazi upućuju da avokado sadrži spojeve koji mogu pomoći zaštiti vaše kože od sunčevih oštećenja za koje znamo da uzrokuju bore i druge pokazatelje starenja. Avokado je i dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa koji pomaže u zaštiti kože od oksidativnih oštećenja.

2. Ulje noćurka
Biljka noćurke je cijenjena zbog svog esencijalnog ulja bogatog gama-linolnom kiselinom (GLA) i omega-6 masnim kiselinama. GLA je prekursor prostaglandina koji sudjeluju u hormonalnoj ravnoteži i kontroliranju upala. To čini ovo ulje i učinkovitim sredstvom za olakšavanje menstrualnih tegoba i simptoma menopauze. Također, uzimanje ulja noćurka pomaže u ublažavanju upalnih stanja kože poput akni i ekcema.

3. Riba
Ribe poput lososa, skuše i haringe, predstavljaju izvrsnu hranu za vašu kožu. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su itekako važne za održavanje zdravlja kože. Ove su blagotvorne kiseline potrebne za održavanje kože glatkom, podatnom i hidratiziranom, a njihov nedostatak može uzrokovati pretjerano suhu kožu. Osim toga, omega-3 masne kiselina reduciraju upale koje mogu uzrokovati crvenilo i akne, a vašu kožu čine i manje osjetljivom na štetne UV zrake.

4. Probiotici
Konzumiranje neznatnih količina probiotika usporava probavu i mijenja vrstu bakterijskog okruženja u vašim crijevima. Također, takve upale mogu prouzrokovati brojna problematična stanja kože. Zbog toga je rješavanje problema probave prvi korak u zacjeljivanju i liječenju vaše kože. Da biste uključili više probiotika u svoju prehranu, posegnite za kiselim kupusom i općenito kiselijom hranom, kefirom, miso juhom, kombuča čajem i drugim probioticima.

5. Jogurt i kefir
Postoje studije koje povezuju obrano mlijeko s aknama, najvjerojatnije zbog sirutke i kazeina koji se nalaze u mliječnim proizvodima. No, to ne znači da se morate potpuno odreći mliječnih proizvoda u ime čiste kože – studije pokazuju povezanost između mlijeka, sladoleda i akni, ali ne i između jogurta, sira i akni. Naime, smatra se kako prebiotici u siru i jogurtu poništavaju negativnu povezanost s kožom. Drugim riječima, konzumirajte jogurt, ali izbjegavajte obrano mlijeko.

6. Borovnice i šumsko voće
Glavni razlog zbog kojeg je široki spektar bobica, uključujući acai bobice, goji bobice, borovnice, kupine, maline dobar za kožu je taj što u sebi sadrže snažne antioksidativne spojeve. Ti se moćni spojevi, koji se često nazivaju polifenoli, nalaze prvenstveno u plodu i sjemenkama bobica. Polifenoli nadilaze antioksidacijsku sposobnost zaštite kože od različitih okidača koji uzrokuju pojavu ili pogoršanje znakova starenja, poput bora, neujednačenog tona kože i gubitka elastičnosti. Također, pomažu koži da izgleda svježije i zdravije.

7. Zeleni čaj
Zeleni čaj njeguje kožu i stanice kože zahvaljujući svojim antioksidansima, posebno katehinima i epigalokatehin galatu, najzastupljenijeg katehinskog spoja u čaju i jednom od najmoćnijih prirodnih antioksidansa. Također, ekstrakt zelenog čaja pomaže kod ubrzavanja metabolizma i doprinosi oksidaciji masti, što pomaže u kontroli tjelesne težine.

8. Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće poput kelja i špinata također je sjajan način za unos dodatnih količina antioksidanata. Osim što opskrbljuje tijelo vitaminom A, zeleno lisnato povrće povoljno djeluje na suhu kožu, a vitamin C poništava štetu učinjenu UV zrakama. Također, vitamin E pomaže u borbi protiv upala i akni, a s obzirom na to da sadrži i folat, idealno je za oporavak DNK kože.

9. Citrusi
Agrumi poput limuna, naranči i grejpa su prepuni vitamina C koji se učinkovito bori protiv djelovanja slobodnih radikala te sprječava starenje kože. Limunska kiselina prisutna u agrumima pomaže suzbiti bakterijsko djelovanje i patogene prisutne pod kožom, što vašoj koži daje prirodan sjaj. Također, njihova konzumacija ubrzava metabolizam pa vam može pomoći da se osjećate manje natečenima.

10. Klorela alga
Čiste alge klorele su poznate po svojoj sposobnosti pomlađivanja i detoksikacije kože. Klorela je jednoćelijska, zelena slatkovodna alga puna hranjivih tvari. Bogat je izvor biljnih bjelančevina, vitamina i minerala. Doprinosi detoksikaciji tijela zbog visokog sadržaja antioksidanata, a blagotvorno utječe i na funkciju žučnog mjehura, jetre i bubrega te podržava vitalnost i obrambeni sustav organizma.
naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...