Pet najboljih fizičkih aktivnosti za ljude koji su skloni debljanju


debljanje-mršavljenje-vježbanje-tjelovježba-zdravlje
Liječnici često potiču pacijente da više vježbaju i jedu manje kako bi održali zdravu tjelesnu težinu, a istraživači su otkrili i pet vrsta vježbanja koje su najučinkovitije u pomaganju ljudima koji su skloni pretilosti i koji žele izbjeći debljanje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS Genetics, redovito džogiranje najbolja je vrsta vježbanja za sprječavanje pretilosti, odnosno izbjegavanje debljanja.

Predostale četiri vježbe koje su ušle u top 5 su planinarenje, hodanje, određene vrste plesa i joga.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon što su zamolili 18.424 odraslih osoba u Kini, u dobi od 30 do 70 godina, da bilježe svoje rutine vježbanja. Potom su dnevnike vježbanja usporedili s genetikom pojedinaca.

Iako je moguće da se ta otkrića ne mogu preslikati na druge rasne skupine, i dalje vrijedi dobro poznata činjenica da je fizička aktivnost odlična u borbi s pretilošću.

Istraživači su prilikom provođenja studije koristili pet različitih mjera za mjerenje pretilosti, uključujući indeks tjelesne mase, postotak masnoće i mjere struka i bokova kako bi utvrdili koje su vježbe najučinkovite u sprječavanju debljine. Većina ranijih istraživanja bavila se isključivo indeksom tjelesne mase.

Ako želite da džogiranje, aktivnost koja je zasjela na prvo mjesto, postane dio vašeg života, bitno je da krenete polako.

Prema riječima osobnog trenera Roberta Herbsta, osobe koje žele početi džogirati trebaju se stalno nadograđivati tako da krenu s hodanjem i da, uz to, u život uvedu i treninge snage kako bi izgradili mišiće nogu.

Na početku kombinirajte džogiranje i hodanje brzinom na kojoj se osjećate ugodno. Pokušajte s intervalima koji uključuju tri minute džogiranja odnosno laganog trčanja, nakon kojih slijedi 30 sekundi hoda. Bitno je da se zadržite u zoni niskih otkucaja srca.
zadovoljna.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...