MOĆAN SAVEZNIK U LJEPOTI: Aloe vera od glave do pete i 8 načina kako ovu biljku uklopiti u beauty rutinu


ljepota-beauty-trikovi-koža-savjeti-njega-koža-akne-prištići-podočnjaci-aloe_vera
Vjerojatno na aloe veru gledate kao na sobnu biljku kojoj ne treba previše njege i vode ili kao na ljekovitu biljku koja ublažava opekotine od sunca, no ova je biljka puno korisnija nego što mislite. Toliko da su je grčki znanstvenici prije više od 2000 godina nazvali 'univerzalnim lijekom', a Egipćani 'biljkom besmrtnosti'

Sasvim sigurno aloe vera slovi za prirodno ljekovito sredstvo u beauty industriji zahvaljujući obilju antioksidansa, enzima i vitamina A i C. Ime aloe vere potječe od arapske riječi 'Alloeh' i povezuje se s Arapskim poluotokom, no povijest korištenja ove mesnate biljke u ljekovite svrhe datira još iz drevnog Egipta.

Da bi biljka preživjela teške klimatske uvjete iz kojih potiče, biljka pohranjuje vodu u svojim listovima. Budući da uspijeva u sušnim podnebljima te je bogata vodom, poznato je da pomaže u održavanju kože čistom i hidratiziranom.

Ako tražite prirodne i ekološki prihvatljive alternative za njegu kože, predlažemo da isprobate aloe veru. Imajte na umu da prirodno ne znači automatski sigurno (slučaj: otrovni bršljan). Neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na koži, stoga se preporučuje napraviti test na komadiću tijela kako biste bili sigurni da aloe vera neće izazvati neželjenu reakciju.

Ukoliko shvatite da je možete bezbrižno koristiti, imate sreće jer biljka ima široku primjenu - od tretiranja prištića do uklanjanja šminke i podočnjaka. Ovo su su neki od načina na koje aloe veru možete uključiti u svoju beauty rutinu.

1. Za hidrataciju kože
Listovi bogati vodom u kombinaciji sa specifičnim biljnim spojevima koji se nazivaju složeni ugljikohidrati čine aloe veru učinkovitim ovlaživačem za lice. To objašnjava zašto ga često viđate na deklaracijama mnogih hidratantnih krema za lice s umirujućim učinkom. Lagana konzistencija i ljekovita svojstva čine ovu biljku idealnom za kožu tijekom ljetnih vrućina.

2. Za njegu kože sklone aknama
Aloe vera može pomoći u liječenju akni, ali ima najbolje djelovanje ukoliko se koristi za površinske akne, a ne za potkožne prištiće. Dakle, ako imate neugodne bubuljice na licu, pokušajte utrljati na lice gustu, gelastu supstancu koja se nalazi unutar lista aloe vere kako biste ublažili upalu.

3. Za uklanjanje šminke
Koža na našem licu, posebno oko očiju, smatra se jednim od najosjetljivijih dijelova kože. Zbog količine vlažnosti, aloe vera može lako i nježno skinuti šminku pa je možete koristiti i kao sredstvo za uklanjanje šminke.

4. Za olakšavanje dojenja
Ova čarobna biljka pomaže novopečenim majkama u otklanjanju bolova u bradavicama. Budući da je poznato da aloe vera umiruje kožu, na isti način djeluje na preoterećene, iziritirane i bolne bradavice.

5. Za oštećenu kožu
Stanja kože poput psorijaze i ekcema obično su uzrokovana oštećenjima vlažne barijere na koži i/ili potaknuta unutarnjim infekcijama kao što su hladnoća i ozljede kože. Aloe vera može biti korisna u liječenju bilo kojeg oštećenja kože. Nadoknađuje vlažnost, što je ključno potrebno koži s ovim stanjima.

6. Za nakon brijanja
Kao što je već spomenuto, aloe vera najčešće se koristi za ublažavanje opeklina od sunca i drugih opeklina, a pomaže i umiriti nadraženu i crvenu kožu nakon brijanja. Aloe vera može pružiti privremeno olakšanje, posebno u području prepona gdje je koža posebno osjetljiva.

7. Za smanjenje podočnjaka
Osim što smanjuje upale i ima snažan antioksidativan učinak, aloe vera je odlična za smirivanje natečenih vrećica ispod očiju.Nanesite gel aloe vere ispod očiju kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili oticanje. Naš savjet je da gel prije korištenja držite u hladnjaku kako bi pojačali njegovo djelovanje.

8. Za ugrize insekata
Aloe vera je odličan kućni lijek u kombinaciji s OTC hidrokortizonom za ubode insekata. Aloe vera smiruje upaljeno područje, a hidrokortizon zaustavlja svrbež.
tportal.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...