Liker od aronije eliksir zdravlja (RECEPT)


aronija-liker-liker_od_aronije
Ne tako davno skroz nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja, već i vrlo ukusan bobičasti plod od kojega možemo raditi mnoge fine stvari pa tako i ukusni liker.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podsjeća na borovnice, bobice aronije su nam stigle sa sjevera Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju tvarima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprječavaju starenje stanica, odličan su izvor vlakana i vitamina te su višestruko korisne za ljudski organizam.

Jeste li znali da je aronija je i superbobica koja snižava visoki krvni tlak? Iako je pomalo gorkastog okusa svakako bismo je trebali što češće uključivati u prehranu. Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.

Sastojci:
500 g bobica aronije
350 g šećera
1 l crnog vina (teran, merlot)
150 ml ruma
1 komad cimeta u kori
2 klinčića
1 mahuna vanilije

Priprema:
U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, mahunu vanilije prepolovite, nožem ostružite sjemenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer skroz ne otopi.
Skinite s vatre i pustite da se tekućina malo ohladi potom dodajte rum i sve izmiješajte.
Izlijte u pripremljene sterilizirane flaše (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje 4 tjedna. S vremena na vrijeme malo promućkajte sadržaj u flašama.
Služite dobro ohlađeno.
zadovoljna.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO