5 potpuno prirodnih i efikasnih načina da izbelite zube!

 

Pored toga što ćete izbeći oštećenje zubne gleđi agresivnih hemijskim tretmanima za izbeljivanje, uštedećete i gomilu novca!

 

Iz godine i godinu, u svetu se milijarde troše na različite postupke izbeljivanja zuba jer su upravo kristalno beli zubi veoma privlačni, ali i pokazatelj čistoće, urednosti i brige o sebi.

 

Međutim, većina preparata koji se koriste za izbeljivanje zuba sadrže hemikalije koje mogu oštetiti zubnu gleđ.

 

Srećom, postoje i prirodni načini kako možete izbeleti zube, bez opasnosti od njihovog oštećenja.

 

Donosimo vam pet saveta kako na potpuno prirodan i efikasan način izbelite zube.

 

Od čega zubi požute?

Niz je razloga zbog kojih zubi poprime neprivlačnu žutu boju i izgube sjaj. Određena hrana može zaprljati vašu gleđ, spoljni sloj zuba. Uz to, nakupljanje plaka na vašim zubima može uzrokovati da izgledaju žuto ili sivkasto. Ova vrsta gubljenja bele boje obično se može sanirati redovitim sredstvima za čišćenje i izbeljivanje.

 

Međutim, ponekad zubi izgledaju žuto jer je tvrda gleđ erodirala, otkrivajući dentin koji se nalazi ispod. Dentin je prirodno žuto, koštano tkivo koje se nalazi ispod gleđi.

 

1. Grgljanje usta kokosovim uljem

Grgljanje usta uljem stari je lek koji pozitivno utiče na oralnu higijenu, ali i izbacivanje toksina iz tela. Praksa uključuje grgljanje ulja po ustima kako biste uklonili bakterije, koje se mogu pretvoriti u plak i uzrokovati žut izgled zuba.

 

 

 

Kokosovo ulje je u ovom slučaju dobar izbor jer ima ugodan ukus, a ima i niz drugih zdravstvenih prednosti, naime, laurinska kiselina smanjuje upalne procese i uništava bakterije. Studije su pokazale da redovno grgljanje usta kokosovim uljem smanjuje bakterije u ustima i sprečava razvoja plaka i gingivitisa.

 

Stavite 1 kašičicu ulja u usta i grgljajte 15-20 sekundi, a zatim potom pljunite ulje.

 

2. Četkanje zuba sodom bikarbonom

Soda bikarbona je prirodno sredstvo za izbeljivanje koje je umereno abrazivno, pa može pomoći u skidanju naslaga na zubima. Dodatno, ona u ustima stvara alkalno okružje što sprečava razvoj bakterija.

 

Iako soda bikarbona neće izbeleti zube nakon jednog korišćenja, redovno korištenje će doneeti veoma dobre rezultate. Studije su pokazale da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu imaju bolji učinak na izbeljivanje od onih koji nemaju ovaj sastojak.

 

Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone sa dve kašičice vode i tom smesom nanesenom na četkicu istrljajte zube. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta nedeljno.

 

3. Ispiranje usta jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće se godinama koristi kao sredstvo za dezinfekciju i prirodno sredstvo za čišćenje. Sirćetna kiselina, koja je glavni aktivni sastojak jabukovog sirćeta, ubija bakterije. Antibakterijsko svojstvo sirćeta je ono što ga čini korisnim za čišćenje usta i izbeljivanje zuba.

 

Ali, treba imati na umu da sirćetna kiselina može štetno delovati na gleđ, pa se korišćenje jabukovog sirćeta kao sredstva za izbeljivanje treba koristiti retko, nipošto ne svakodnevno.

 

Razredite jabukovo sirće vodom i grgljajte po ustima nekoliko minuta. Posle isperite usta običnom vodom.

 

4. Jagode i ananas

Ishrana bogata voćem i povrćem može biti dobra i za telo i za zube. Iako ih neće zameniti za četkanje, hrskavo, sirovo voće i povrće mogu vam pomoći u trljanju plaka dok žvaćete. Jagode i ananas su dva voća za koja se tvrdi da pomažu u izbjeljivanju zuba.

 

Mešavina jagoda i sode bikarbone se vrlo često koristi za izbeljivanje zuba. Istovremeno, bromelain koji nalazimo u ananasu pokazao se kao sastojak pasta za zube koji pozitivno utiče na visoku delotvornost u izbeljivanju zuba.

 

5. Sprečite nastanak žutih zuba i plaka

Iako zubi prirodno žute s godinama, postoje načni da se taj proces uspori.

 

Ograničite unos hrane i pića koji štete vašim zubima – kafa, crveno vino, gazirani sokovi i bobičasto voće utiču na izgled zuba. To ne znači da treba da prestanete da ih jedete, već samo nakon konzumacije obavezno operite zube. Dodatno, pokušajte da prestanete da pušite jer cigarete značajno negativno utiču na izgled, boju i zdravlje zuba.

 

Ograničite unos šećera – ako želite zdrave i bele zube, ograničite unos šećera. Ishrana bogata šećerom podstiče razmnožavanje bakterija odgovornih za razvoj plaka i gingivitisa. Ako ipak pojedete nešto što sadrži šećer, odmah potom operite zube.

 

Jedite puno hrane bogate kalcijumom – Do promene boje zuba dolazi zbog erozije gleđi i vidljivosti dentina koji je žute boje. Stoga, sve što učinite na jačanju gleđi zuba pomoći će da vam zubi budu biserno beli duže vremena. Hrana bogata kalcijumom, poput mleka, sira i brokolija, može pomoći u zaštiti zuba od erozije gleđi.

zenskikutak.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!